Kolozsvár volt a főszereplő a budapesti Design Terminálban

És többek között a Pocket Guide applikációt is bemutatták.
Hirdetés

Kolozsvári és magyarországi innovatív vállalkozások, kezdeményezések mutatkoztak be a budapesti Design Terminál csütörtöki Kolozsvár-napján.

Kolozsvárral olyan történelmi szálak kapcsolnak össze minket, hogy nem csak egy városként tekintünk rá – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese. Szalay-Bobrovniczky Alexandra hozzátette, Budapest számára fontos, hogy táplálja azt a kreatív alkotó energiát, amelyet a fiataloktól kaphat, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Sok magyar vállalkozás Erdélyben talál magának második otthont, ezért érdemes Kolozsvárra figyelni – emelte ki.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke, kolozsvári önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy városa mindig a tehetséggondozás, az innováció motorja volt, a 2000-es évek elején pedig különösen intenzív fejlődésnek indult.
Sokan történelmi városként tekintenek Kolozsvárra, pedig fiatalos, innovatív település, 100 ezer egyetemista tanul ott, és 2015-re az Európa Ifjúsági Fővárosa címet is sikerült elnyerni – hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: a turizmus területén Kolozsvárnak még sok tennivalója van, ezért is örömteli, hogy a Pocket Guide okostelefonos alkalmazás immár Kolozsváron is kínál túrákat.

Ács Zoltán, a Design Terminál inkubációs programjának vezetője szerint a régió országainak közös hibája, hogy mindannyian a nyugat-európai piacra fókuszálnak, pedig érdemes lenne egymástól tanulniuk. A Pocket Guide olyan eszköz, amely ezt a megismerést segíti elő: olyan, okostelefonokra készült túracsomag, amely a helyi startupokat, designéletet, építészeti örökséget ismerteti meg nemcsak a látogatókkal, hanem a helyiekkel is – számolt be.

Sándor István, a PocketGuide tartalomfejlesztési vezetője elmondta, hogy a www.designterminalkolozsvar.pocketguideapp.com honlapon, a Google Play-ben és az Apple Store-ben egyaránt ingyenesen letölthető alkalmazás világszerte mintegy 150 városban kínál audioguide-dal ellátott túraútvonalakat. Az offline is működő applikáció személyes idegenvezetőként kalauzolja végig a felhasználókat a kiválasztott városon; Kolozsvárban négy tematika mentén: startup, urbanisztika, design és színház – mondta el.
 

Hirdetés