Továbbra is csak kívülről integethetünk Schengennek

Mivel a franciák nem szívesen látják benn a románokat.
Hirdetés

Még jó ideig nem szűnik meg a határellenőrzés a magyar-román határon, hiába az EU tagja mindkét ország. Párizs ugyanis a legendás román-francia barátság jegyében továbbra is vehemensen ellenzi, hogy Romániát fölvegyék a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött schengeni övezetbe. Legalábbis kiszivárgott információk szerint nem a Victor Ponta miniszterelnök által fő mumusnak kikiáltott Hollandia, hanem Franciaország kérte azt, hogy az uniós belügyminiszterek soros ülésének napirendjéről vegyék le a schengeni térség bővítésének kérdését.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának ellenzői amúgy illusztris klubot alkotnak, Németország, Hollandia és Finnország is ellene van. A kérdés napirenden tartását immár Bukarest sem forszírozta, Victor Ponta miniszterelnök a hét elején árulta el: Klaus Johannis államfővel egyeztetve arra a megállapításra jutottak, hogy kérik a kérdés levételét a napirendről, mivel – szerinte főleg a holland ellenkezés miatt – a belügyminiszterek úgyis elutasították volna a kérést.

A Digi24 hírtévé által idézett források szerint jelen helyzetben másfél, két év múlva, a francia és a német választások után várható, hogy döntés szülessen a schengeni övezet bővítéséről.

Hirdetés