Románia húzza ki az anyagi pácból Moldovát

150 millió euró hitelt bocsát a Pruton túli testvérek rendelkezésére.
Hirdetés

Románia 150 millió euró hitelkeretet bocsát a Moldovai Köztársaság rendelkezésére – erről döntött szerdán a román kormány. Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely a 150 millió euró értékű, öt évre szóló hitelmegállapodást ratifikálja.

Ezt az egyezményt szerdán Chișinăuban írta alá a moldáv hatóságokkal Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tervezetet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ponta kijelentette,

Moldova nagyon nehéz helyzetben van, és csak nagyon közeli barátja segítheti most, amilyen Románia.

Az Egyesült Államok chișinăui nagykövete kedden bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását. A hitelt Románia előnyös feltételek mellett ajánlotta fel, Ponta korábban 1,5 százalék körüli kamatról beszélt. A kormányfő a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, hogy javasolni fogja a bukaresti parlamentnek a hitelcsomag jóváhagyását.

Románia a hitel felhasználásának feltételéül szabta a moldovai reformok gyors ütemű folytatását, valamint a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást, illetve valamennyi olyan reform folytatását, amelyek Moldovát az Európai Unió mellett tartják.

Románia az első hitelrészletet akkor bocsátja Moldova rendelkezésére, miután mindkét ország ratifikálja a megállapodást,

illetve Chișinău tájékoztatja Bukarestet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások állapotáról. Moldovában belpolitikai válság alakult ki, miután egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság (DA) nevű ellenzéki mozgalom aktivistái.

Hirdetés