Ponta utolsó napjait élheti kormányfőként

Puccsra készülnek a PSD-ben belső források szerint.
Hirdetés

Búcsúzhat a kormányfői tisztségtől Victor Ponta, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) október 18-i kongresszusán Liviu Dragnea jelenlegi ideiglenes pártelnök lesz a PSD elnöke, ezután pedig megvonják a politikai támogatást Pontától – értesült bennfentes forrásokból az Adevărul.

A lap szerint Ponta félreállítása után az új kormányfőt a szociáldemokraták köré tömörülő parlamenti többség adja majd.

Az Adevărul a PSD egyik vezetőjét idézi, aki szerint a pártelit most nem támadja Pontát és arra vár, hogy Dragnea legyen a PSD elnöke, az után „jön a meglepetés”, de „mindannyian tudjuk, mi lesz”.

Az idézett forrás felvázolta

Ponta kipaterolásának forgatókönyvét is:

a kongresszus utáni héten Dragnea új pártelnökként összehívja az állandó bizottságot (a PSD vezető legfelső vezető testületét) és szavazásra bocsátja Ponta politikai támogatásának megvonását. Azt nem tudni pontosan, hogy miről egyezkedett Johannis elnökkel, de Dragnea biztos abban, hogy a PSD hatalmon marad és jelöli az új kormányfőt – folytatta a névtelenül nyilatkozó pártvezető.

Az Adevărul az elnöki hivatal egyik szintén névtelenül nyilatkozó képviselőjétől úgy tudja, hogy az államfő nem próbálja majd erőltetni egy többség kialakítását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) köré, hanem kinevezi a PSD-koalíció által javasolt miniszterelnököt. „Az a lényeg, hogy Ponta távozzon.

Klaus Johannis nem fog szálakat húzogatni a háttérben, mint korábban Traian Băsescu”

– idézi a lap  a Cotroceni-forrást.

Hirdetés

A PSD-ben egyébként több verzió is van a kormányfői tisztség betöltésére. Az idézett forrás szerint Dragnea minden álma, hogy kormányfő legyen, csakhogy ellene éppen büntetőper folyik. Felmerült Vasile Dâncu neve is, de ő egyelőre nem vállalta.

Gabriel Oprea is szóba jöhet, de vele még nem egyeztek meg a PSD és az UNPR közötti választási szövetség részleteiről. Ez a helyzet egyrészt jól jöhet a PSD-nek, mivel úgy indulhat neki a jövő évi választásoknak, hogy nem az övé a kormányfői felelősség, másrészt viszont

Oprea meglehetősen nyeregben érzi magát,

és az UNPR közel ötven helyet akar a PSD parlamenti választási listáján, ami viszonylag nagy szám, tekintettel arra, hogy a szociáldemokraták alig 25 százalékon állnak a felmérések szerint.

Valeriu Zgoneanak, a képviselőház elnökének is felajánlották a kormányfői tisztséget, ő azonban nem vállalta. Zgonea egyébként vélhetően a PSD ügyvezető elnöke lesz, legalábbis Dragnea nyilvánosan kijelentette, hogy ő ezt szeretné.

Azt nem tudni, hogy az Adevărul értesülései mennyire megbízhatóak és hogy a szivárogtatás része-e a PSD-n belüli játszmáknak.
 

Hirdetés