Nagyobb jólétet jósol nekünk az IMF

A Nemzetközi Valutaalap őszi előrejelzésében felfelé módosította mind az idei, mind a jövő évi várható gazdasági növekedést. Méghozzá jelentősen.
Hirdetés

A washingtoni pénzintézet kedden tette közzé a világgazdasági kilátások jelentését, amely szerint az idén a hazai bruttó termék (GDP) várhatóan 3,4 százalékkal nő a tavalyi évhez képest. Korábban az IMF 2,7 százalékos növekedésre számított. 2016-ra az IMF 3,9 százalékos GDP-bővüléssel számol a korábban közölt 2,9 százalék helyett.

A jelentés szerint az infláció az idén negatív tartományban marad, és a fogyasztói árindex 0,4 százalékkal alacsonyabb lesz tavalyhoz képest, 2016-ban pedig 0,2 százalékkal lesz kisebb a 2015-ös évhez képest. Áprilisban az IMF még 1 százalékos inflációra számított az idei évre, a jövő évre pedig 2,4 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vetített előre.
 
A munkanélküliségi ráta enyhén emelkedni fog, így 6,9 százalék lesz az idén, a jövő évben pedig 6,8 százalék a tavasszal mindkét évre előrejelzett 6,7 százalék helyett.
 
Szeptember közepén a pénzügyminisztérium alá tartozó gazdasági előrejelzési bizottság is felfelé módosította 0,1 százalékponttal az idei gazdasági növekedést. Az ő becslésük szerint a román GDP 3,4 százalékkal fog bővülni tavalyhoz képest. A GDP az első fél évben 3,7 százalékkal nőtt.

Hirdetés