Kovászna megye: megvan az új hulladékfeldolgozó – de egyelőre hiába

A közbeszerzési óvások miatt még mindig Brassóba szállítják a székely szemetet.
Hirdetés

Átadták a Kovászna megyei Lécfalván a megye integrált hulladékkezelő központját hétfőn, ám a megyében összegyűjtött hulladékot továbbra is a brassói hulladéktárolóba szállítják.

A létesítményt – mely negyven évre biztosítja a Kovászna megyében keletkező hulladék feldolgozását és tárolását – a debreceni Keviép Kft. építette. A beruházás értéke mintegy 20 millió euró.

A hulladékfeldolgozó üzembe helyezését bürokratikus akadályok késleltetik. A hulladékfeldolgozó ugyanis az Európai Unió pénzforrásainak a felhasználásával épült, és az EU szabályozása szerint versenytárgyaláson kell kiválasztani a létesítmény üzemeltetőjét. A kiválasztási procedúra a versenyző felek óvásai miatt több évig is elhúzódhat. Giurgiu megyében három éve, Maros megyében pedig másfél éve húzódik a hulladékfeldolgozó cég kiválasztása.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter megállapította: nem szolgálja a környezet védelmét, hogy Kovászna megyéből a szomszédos Brassó megyébe szállítsák a hulladékot az után is, hogy felépült a hulladékfeldolgozó. Ígéretet tett arra, hogy közbenjár a létesítmény mielőbbi üzembe helyezéséért.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az elmúlt 25 év egyik legjelentősebb Kovászna megyei beruházásának nevezte a hulladékgazdálkodó felépítését.

Hirdetés

Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus elmondta, 28 millió euró állt a megye rendelkezésére a hulladéktároló felépítésére, és a korábban használt szeméttárolók bezárására, a romániai törvények értelmében azonban a legolcsóbb ajánlatot tevő kivitelezőt kellett kiválasztaniuk, a Keviép pedig a munkát lényegesen olcsóbban vállalta.

Kép: Albert Levente/Háromszék

Hirdetés