Lengyel helikopter, cseh katonák őrzik a magyar határt

Konkrét formát kezd ölteni a visegrádi országok katonai együttműködése.
Hirdetés

Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnicky védelmi miniszter hétfőn a cseh kormány ülése után. „Az Európai Unió egyre több politikusa beszél

a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről.

Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak” – szögezte le Stropnicky.

A cseh kormány egyúttal felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós belügyi tárcavezetők migrációs válsággal foglalkozó csütörtöki ülésén újra utasítsa el a tartós kötelező menekültkvóták bevezetését az EU-n belül – írja az MTI.  
A 25 ugyan nem tűnik soknak, de

Csehország további több tucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni,

akik segítenének a schengeni határ őrzésében. Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében. A cseh kormányzat korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra.

Közben a lengyelek sem tétlenkednek:

Varsó egy katonai helikoptert küldött a magyar-horvát határra.

Hirdetés

A lengyel határőrség helikoptere nyolcfős legénységgel és egy összekötő tiszttel a fedélzetén érkezett Magyarországra szombaton. A küldetés péntekig tart.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek találkozójára az uniós belügyi találkozó előtt kerül sor. Az uniós találkozóval kapcsolatos egyeztetésen kívül a miniszterek elsősorban a Magyarországnak nyújtandó visegrádi segítségnyújtásról fognak tárgyalni.

Hirdetés