Élőláncot és óhajokat vontak a fák köré

Százméteres kívánságlistát iktatnak a városházán a civilek, akik ma élőlánccal tiltatkoztak az ellen, hogy a hivatal autóúttá gyalulná a Szamos zöld partját.
Hirdetés

Élőlánccal és újságpapírtekercsre rótt és rajzolt kívánságokkal tiltakoztak hétfő délután a kolozsvári civilek az ellen, hogy a városháza egy tíz éves tervre és európai pénzek elköltésének sürgősségére hivatkozva háromsávossá szélesítené a Függetlenség útját a magyar színháztól a sportcsarnokig úgy, hogy kivágná a fákat a Szamos partján.

Bár Emil Boc polgármester pénteken leállította a Szamos parti munkálatokat, és erre a szerdára közvitát kezdeményezett a Szamos-partnak erről a szakaszáról, mégis összegyűlt mintegy 130 ember, hogy jelezze, nem útszélesítést, hanem még több zöldövezetet szeretne a városnak erre a részére is. (Főleg hogy a közvitát délután 3-tól, azaz munkaidőben tartják, amikor a most tiltakozók zöme még dolgozik.)
 
A civileket nemcsak az háborította fel, hogy:
  • nincs érvényes és friss közlekedési felmérés, illetve hatástanulmány, amely indokolná a Függetlenség útjának a kiszélesítését;
  • az út sávjainak gyarapítása miatt magas és érett növényzetet kellene kivágni;
  • az útszélesítés ellentmond a város 2014-2020 közötti időszakra elfogadott fejlesztési stratégiájának, amely a folyópart lebetonozásával ellentétben egy ökofolyosót irányoz elő a folyó mentén;
  • ellentmond a tavaly decemberben elfogadott városrendezési tervnek is, amely lassítaná, egyirányúsítaná és az alternatív közlekedési módok javára háttérbe szorítaná az autós forgalmat a Szamos mindkét partján,
hanem azt is nagy átverésnek érezték, hogy amikor a városháza kifejezetten bátorította és támogatta a kísérletezést a Szamos-part otthonossá tételét szolgáló ötletekkel a júniusi Somes Delivery fesztiválon, akkor a hivatal már tudta, hogy szeptemberben nekiáll legyalulni az Erzsébet híd és a sportcsarnok közötti partszakaszt.
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Eddig jutottak a munkálatokkal a magyar színház előtt
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
A tiltakozó civilek a partszakasz olyan jellegű rendezését szeretnék elérni, amely beleillik a városrendezési és a városfejlesztési tervbe, és amely nyilvánosan, a polgárok bevonásával történik. Az ezt kérő online petíciót már több mint 1600-an írták alá.
 
A ma délután kívánságokkal illusztrált, százméteres papírt pedig iktatni fogják a városházán hivatalos beadványként – árulta el az ökoperformansz végén Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke, a megmozdulás egyik kezdeményezője.
 
Ezeket kérték az egyórás láncba beállók:
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Ezt vagy ezt?
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Lépcsőket le a Szamoshoz
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Az emberekért, ne az autókért folyjon a Szamos
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Nagyon nem akarnak aszfaltot és betont
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Ilyen most a Szamos-part a Sétatér mellett: lent friss árok, fent friss emberek, akik alig férnek a járdán parkoló autóktól. A sofőröket nem hatja meg a Megállni tilos, különben elvisszük az autódat tábla sem:
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
 
Élőlánc a Szamos-partért
 
Itt a vége, fuss el véle a városházára!
 
Közben a Promenada Somesului nevű Facebook-közösség külön fotóalbumba gyűjti más városok ötleteit arra, hogyan nyitották meg a folyópartokat a város felé, hogyan változtatták otthonossá, pihentetővé vagy izgalmassá a városlakók számára. Innen is lehet ihletődni a szerdai közvitához. Találkozunk október 7-én, 15 órától a polgármesteri hivatal Üvegtermében.

Hirdetés