Már nincs baj az udvarhelyi járőrkocsival, pedig több rajta a magyar felirat

Ezt maga a megye prefektusa igazolta.
Hirdetés

Rendben találta a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség szolgálati autójának módosított kétnyelvű feliratozását Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa pénteki „terepszemléjén”. A járműnek mind a négy oldalán románul és magyarul is elolvasható az intézmény megnevezése – tudta meg a Székelyhon László Szabolcstól, az egység vezetőjétől, aki elmondta, a szemle során mindent rendben talált a kormányképviselő.

Mint ismeretes, a prefektus korábban bírálta a helyi rendőrséget és bírságot helyezett kilátásba, amiért a szolgálati járművükön a törvénynek nem megfelelően, egy oldalon magyarul, a többin pedig románul van feltüntetve a kérdéses megnevezés. A helyi rendőrség illetékesei az elmúlt időszakban újra áttanulmányozták a vonatkozó jogszabályt, és annak megfelelően új feliratot kapott az autó. László Szabolcs kiemelte, hamarosan hasonlóan járnak el az új – a nyáron kapott – szolgálati járművük esetében is.

Orbán Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi önkormányzati képviselője a múlt havi tanácsülésen felvetette, miért nem két nyelven feliratozzák a helyi rendőrség egyenruháit is. Ezzel kapcsolatban László Szabolcs elmondta, erre is lehetőséget biztosít a vonatkozó törvény ott, ahol a kisebbség aránya eléri a település lakosságának húsz százalékát. Mint mondta, a helyi rendőrségnél is gondoltak már erre, ám a konkrét megvalósításhoz egy tanácshatározat elfogadására van szükség. Hozzátette, noha nem volt jelen a kérdéses tanácsülésen, jó ötletnek tarja a javaslatot, és reméli, mielőbb megszületik a témához kapcsolódó határozattervezet.

Kép: mihir.ro

Hirdetés