Megvan a szatmári előválasztás eredménye

Ki lesz 2016-ban a magyar polgármesterjelölt Szatmárnémetiben?
Hirdetés

Összesen öten iratkoztak be az RMDSZ által, a többi párt számára is nyitott előválasztására: Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő,korábbi alpolgármester Ilonczai Annamária, az RMDSZ nőszervezetének helyi vezetője, Günthner Tibor volt RMDSZ-es szenátor, Zazula Béla mérnök, vállalkozó, az MPP 2012-es szatmárnémeti polgármesterjelöltje és Maskulik Csaba városi tanácsos.

Közülük csupán hárman maradtak versenyben, miután Zazula Béla és Günthner Tibor visszalépett a megmérettetéstől. A visszalépésüknek köze volt egy, az RMDSZ által megrendelt közvélemény-kutatáshoz, mely szerint erős az RMDSZ városi szervezetének támogatottsága, a választók ragaszkodnak az RMDSZ-jelölthöz.

A pénteki, bővített létszámú RMDSZ-küldöttgyűlésen összesen 263 küldött szavazott, közülük 199-en Kereskényire, 60-an Maskulikra és 4-en Ilonczaira. Kereskényi az első hivatalosan is bejelentett jelölt a 2016-os önkormányzati választáson, bár Dorel Coica jelenlegi polgármester is jelezte már indulási szándékát.

Szatmárnémetiben reális esély mutatkozik arra, hogy a városnak négy év után újra magyar polgármestere legyen, miután a 34% százalékban magyarok lakta városban Dorel Coica négy évvel ezelőtt az USL színeiben nyerhetett, csakhogy azóta az USL felbomlott, a román szavazatok így megoszlanak.

Fotó: Facebook/Kereskényi Gábor/RolDan Photography

Hirdetés