Kovács Péter: a kormány bünteti az RMDSZ-t

Leváltották az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét.
Hirdetés

Kovács Péter szerint a kormány ellentámadásba lendült amiatt, hogy az RMDSZ a kabinet ellen szavazott kedden a parlamentben. Ugyanis pénteken leváltották az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala éléről Laczikó Enikő államtitkárt, „annak ellenére hogy ezt a hivatalt RMDSZ-es politikus vezette akkor is, amikor kormányon vagy ellenzékben voltunk” – nyilatkozta pénteken az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ezzel a kormány büntetni próbálja az RMDSZ-t, és „sajnos jogában áll ezeket a döntéseket meghozni” – mondta Kovács, aki szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek igaza volt az év elején, amikor azt kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy kezdeményezzen egy pártok közötti kisebbségügyi paktumot, hogy Romániában a kisebbségi képviselet, a kisebbségi törvénykezés és ennek alkalmazása ne függjön a politikai széljárástól. „A kormányváltás miatt ne váltsanak le magyar tisztségviselőket, ne vegyenek el a kisebbségek jogaiból” – magyarázta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök a Kolozsvári Rádiónak azt mondta, veszélyben az oktatásügyi minisztériumban hagyományosan az RMDSZ által betöltött államtitkári poszt is, amelyet Király András tölt be, de veszélyben vannak az alprefektusok és más tisztségviselők is.

A kormányzati „ellenlépés” egyébként nem érhette meglepetésként az RMDSZ-t, mivel Kelemen Hunor a PNL által benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásra bocsátása előtt, a múlt héten azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy a kormánnyal való szembehelyezkedésüknek következménye lesz, de akár azt is készek vállalni, hogy a PSD ezért bosszút áll.

Laczikó Enikő utódja egyébként Aledin Amet, aki a tatár kisebbséget képviseli az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalában. Amet eddig helyettes államtitkár volt, ez a tisztséget ezentúl Laczikó tölti be.

Hirdetés