Emil Boc szétverné a Szamos-partot, a civileknek nem tetszik

Új közlekedési sávot építenének, ehhez kivágnák a Szamos-menti fákat a Sétatér mellett.
Hirdetés

Petíciót fogalmaztak meg és tiltakozó megmozdulást hirdettek kolozsvári civilek a városháza egyik városrendezési terve ellen. Arról van szó, hogy a Sétatér és a Szamos közötti háromsávos útszakaszt – a magyar opera és sportcsarnok közötti szakaszon – egy sávval kibővítik a folyópart felé. Jelenleg ott egy néhány méter széles fás zöldövezet és gyalogosjárda húzódik.

A civilek több kifogást is megfogalmaznak. Egyrészt fölöslegesnek tartják az újabb sáv megépítését, mivel – mint írják –, az érintett útszakaszon amúgy sem zsúfolt a forgalom, és az újabb útsáv nem könnyíti a Kolozsvár belvárosát fojtogató gépkocsiforgalmat. Másrészt kifogásolják, hogy

a városvezetés nem átlátható módon, szinte titokban kezdi el a munkálatokat,

és nyilvános vitát szorgalmaznak, hogy a lakosság is véleményt nyilváníthasson az átalakításról.

A civilek követelik a munkálatok azonnali leállítását, és kéri a városházát, hogy rendezzen közvitát az átalakítási tervekről. Szerintük egyébként a Szamos-parton inkább a gyalogosforgalomnak kedvező megoldásokat kellene alkalmazni.

Október 5-én 17 órakor tiltakozó megmozdulást is tartanak az érintett útszakaszon, a magyar színház melletti Erzsébet hídnál.

A munkálatok egyébként már hétfőn elkezdődnének. Szakáts István, az AltArt alapítvány elnöke a helyszínen járva munkásokkal beszélgetett, akik föld alatti kábeleknek ástak árkot a Szamos és az út között. A munkások azt mondták, ahogy befejezték, hétfőn jönnek a munkagépek és legyalulják a Szamos-partot, a fákat is eltüntetik.

Emil Boc polgármester néhány nappal korábban azt mondta a projekttel kapcsolatban: az útbővítés során a folyóparton új betontámfalat építenek, a folyómeder így szűkebb lesz, hogy legyen hely az új sávnak.

Ehhez persze kivágják a part menti fákat is.

Hirdetés

Viszont az új támfal és az új sáv közötti szakaszon egy 1,5-3 méter széles zöld csíkot alakítanak ki, amelyet végül hársakkal és fűzfával ültetnek be – részletezte.

Boc azt is elmondta, a projekt egyelőre nem kapta meg az összes szükséges engedélyt (például a vízügytől, az elektromos művektől vagy a tömegközlekedési társaságtól), de utána elkezdik a munkálatokat, mivel az év végéig befejeznék az európai finanszírozású projektet.

Erre reagálva Mihai Goţiu, a Tiszta Romániáért civil szervezet egyik képviselője megjegyezte: a városháza végül a saját forrásaiból kényszerül finanszírozni a projektet, mivel az európai pénzeket csak az idén lehet elkölteni, az év végéig pedig semmiképpen nem készül el a tervezett átalakítás.

(fotók: Szakáts István)

 

Hirdetés