Boc leállította a Szamos-part szétverését

Beszólt neki az építészek rendjének elnöke. Szerdán lehet közvitázni a Szamos-part rovására kiszélesítendő útról.
Hirdetés

Nyílt levélben tiltakozott a kolozsvári Függetlenség útnak a Szamos rovására történő kiszélesítése ellen Șerban Țigănaș, a Romániai Építészek Rendjének elnöke, a civilek pedig petíciót és tüntetést hirdettek a Szamos parti zöldövezet leradírozása ellen.

Ezek hatására péntek délután Emil Boc polgármester leállíttatta a napok óta zajló munkálatokat, és közvitát hirdetett jövő szerdára: október 7-én 15 órától lehet véleményezni az elképzelést a polgármesteri hivatal Üvegtermében.
 
Șerban Țigănaș és a civilek főbb érvei akkor is érvényesek, ha a hivatal csak azért vágatná ki a fákat a magyar színháztól az Arénáig, hogy a plusz közlekedési sáv létrehozása után az egész partot beljebb tolja a Szamosba, és a parton új zöldövezetet hozzon létre hársfákkal és fűzfákkal. 
 
Ők ugyanis azért ellenzik az útszélesítést, mert 
  • az csak még több autót vonzana be a városközpontba, holott a cél az autóforgalom csökkentése, 
  • ráadásul pont egy rekreációs övezetben: a Sétatéri park és a Szamos között,
  • közel tíz évvel ezelőtti tervezése átláthatatlanul történt, nem vonták be a helyi lakosokat, és az ötlet mára meghaladottá vált;
  • az útszélesítés a Szamos és a zöldövezet rovására ellentmond a város azon szándékának, hogy „arccal a Szamos felé forduljon”, ahogy ez kiderül a város fejlesztési stratégiájából, általános urbanisztikai tervéből és a Somes Delivery néven összefogott kulturális kísérletekből;
  • a kivágásra (majd esetleg helyettesítésre) ítélt fák és környezetük „érett” korúak, kár lenne őket árnyékot még nem adó, csenevészebb fákra cserélni.
A petíciót a fák kivágása ellen és az átláthatóbb döntéshozásért itt lehet alárni (eddig több mint hatszázan tették meg). Az ugyanezekért meghirdetett tüntetést pedig az Erzsébet gyaloghídnál tartják hétfő délután öt órától.
 
 
A képen a Somes Delivery fesztivál építette sétány, amit a munkálatok kezdetekor, pár napja elbontottak. Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés