Főszerepben: az erdélyi magyar film

Sírtunk is, nevettünk is a Filmtettfeszt nyitóestéjén.
Hirdetés

Hivatalosan is kezdetét vette a 15. Filmtettfeszt a kolozsvári Győzelem moziban szerda este –  „nemhivatalosan” ugyanis már délben megkezdődött, egy szakmai beszélgetéssel: akiket érdekel az új magyar filmfinanszírozási rendszer, azok Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójával, illetve Hegedűs Bálinttal, a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatójával találkozhattak a Sapientia aulájában.

Vissza a Győzelem moziba, a Filmtettfeszt immár hagyományosnak számító központi helyszínére: a két főszervező, Buzogány Klára és Zágoni Bálint után Horváth Anna kolozsvári alpolgármester lépett a mikrofonhoz, aki felidézte Kolozsvár múlt század eleji, Janovics-féle filmes aranykorát, mondván, hogy a kulturális vitalitásáról ismert Kolozsvárnál nem is lehetne jobb helyszínt találni egy filmfesztiválnak (bár a feszt idén már 12 erdélyi/partiumi városban zajlik párhuzamosan). „Kolozsváron él a film”, fogalmazott az elöljáró.

A már említett Havas Ágnes elmondta, hogy harmadik éve állnak „partnerségben” a Filmtettfeszttel, illetve támogatják azt. Az Erdélyi Magyar Filmszemle – azáltal, hogy idén versenyszekciót is létrehozott – azt a célkitűzést valósítja meg, amely a filmalapnak is szívügye: a tehetséges, fiatal filmalkotók felkarolását.
 
A Filmtettfeszt idei legnagyobb nóvuma valóban az, hogy rövidfilmes versenyt indított ifjú erdélyi filmesek számára. A Filmgalopp elnevezésű szekcióba 26 pályamunka érkezett be, ezek közül – szorgos előzsűrizés után – 11 darab maradt versenyben. Ezeket a filmeket szombaton délelőtt és kora délután lehet megtekinteni, két tömbben, szintén a Győzelem moziban (a teljes program itt böngészhető).
 
A derűlátó megnyitó után azonban elkomorult a hangulat a Filmtettfeszten, a szemlét nyitó alkotás, Gerő Marcell Káin gyermekei című dokfilmje ugyanis gyilkosságért kamaszkorukban elítélt emberek tragikus élettörténetével szembesít. A közönség jókedvét csak a Liza, a rókatündér hozta vissza: Ujj Mészáros Károly fantasztikus és horrorelemeket sem nélkülöző, romantikus vígjátékba oltott rendhagyó tündérmeséjére megtelt a „ház”.
 
És vélhetőleg így lesz ez a következő napokon-estéken is.

Hirdetés