A BBTE a világ hatszáz legjobb egyeteme között

A romániai egyetemek közül a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést a világrangsorban.
Hirdetés

Új egyetemi világrangsort állított fel a londoni Times Higher Education, amelyben a világ legjobb 600 egyeteme közé sorolták a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet. A The Times Higher Education World University Rankings 20152016 800-as rangsorában összesen négy romániai felsőoktatási intézmény került be: a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet az 501–600. kategóriába, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetemet, a Bukaresti Egyetemet és a Temesvári Nyugati Tudományegyetemet a 601–800. kategóriába sorolták.

A The Times Higher Education World University Rankings 2015–2016 világrangsor összeállítása során 13 kritériumot vettek figyelembe, és ezek közül a legfontosabbakat öt főbb mutató köré csoportosították: az oktatási tevékenység minősége (a tanulási környezet), tudományos kutatás (a megjelent publikációk száma és jelentősége), idézettség (impaktfaktorok), nemzetközi perspektívák (személyzet, hallgatók, kutatók), az üzleti környezettel való kapcsolatok (tudástranszfer).

Az első helyen egyébként a Kaliforniai Műszaki Egyetem szerepel, majd sorban az oxfordi, stanfordi, cambridgei, massachusettsi és a harvardi egyetemek következnek.   

„Az a tény, hogy ezúttal a világ 600 legjobbja között szerepel a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, több mint megtisztelő számunkra, és egyenesen arányos azzal az erőfeszítéssel, amelyet oktatóink és hallgatóink kifejtettek, és nap mint nap kifejtenek az oktatás, a képzés és a tudományos kutatás területén. Továbbá meg vagyok győződve arról is, hogy ezek a befektetett munka a jövőben megtermi gyümölcsét, és egyetemünk feljebb kerülhet a rangsorban.” – nyilatkozta a BBTE rektora, dr. Ioan-Aurel Pop akadémikus, egyetemi tanár. 

Hirdetés