Jogerős: bárki, bárhol, bármikor énekelheti a magyar himnuszt

A másodfokú ítélet is a porba alázza a Kovászna megyei prefektúrát.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) tavaly június 4-én trianoni megemlékezést tartott, a rendezvényen pedig annak rendje s módja szerint elénekelték a magyar himnuszt. Eltelt egy fél év és Marius Popică akkori prefektusának eszébe jutott, hogy emiatt meg kellene büntetni az MPP-t. A párt nemsokára kapott is egy 5000 lej értékű bírságot, de az összeget nem fizették ki, ehelyett beperelték a prefektúrát.

A sepsiszentgyörgyi bíróság áprilisban hozott alapfokú ítéletet, amelyben igazat adott az MPP-nek. A prefektúra – amelynek élére közben Sebastian Cucut nevezték ki – fellebbezett, a Kovászna Megyei Törvényszék most jogerősen helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely:

– semmisnek nyilvánította a prefektúra büntetését, mert nem jó jogi személynek rótták ki, sem a trianoni megemlékezést szervező városi MPP, sem a büntetés címzettje, a megyei szervezet nem rendelkezik jogi személyiséggel, így nem bírságolható;

– kimondja, hogy egy kormányhatározat nem módosíthat törvényt, így az a jogszabály, amelyre hivatkozva a kormánybiztos megbüntette az MPP-t, nem írhatja felül az 1994/75-ös törvényt, amelyben nincs megkötés a más államok himnuszának eléneklése kapcsán, csupán azt írja elő, hogy hivatalos ünnepeken mi az eljárás;

– kimondja azt is, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt, így nem is bírságolható ezért, csak akkor szabható ki büntetés, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit.

Hirdetés