Újabb nyakkendős nagykutyákat állított bíróság elé a DNA

A képviselőház alelnöke és egy volt államelnöki tanácsos reszkethet ezúttal.
Hirdetés

Pénzmosás gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dan Motreanu, a képviselőház liberális (PNL) alelnöke és George Scutaru egykori államelnöki tanácsos ellen.

Motreanu ellen július elején indult bűnvádi eljárás amiatt, hogy az ügyészek szerint 250 ezer eurót kapott a 2008-as választási kampánya finanszírozására. Scutaru ugyanabban az ügyben áll bíróság elé, ő 170 ezer eurót kaphatott abból az egymillióból, amit egy visszaszolgáltatási ügyben kért kenőpénzként egy önkormányzati vezető egy buzăui visszaszolgáltatási ügyben.

Szintén pénzmosással vádolja a DNA Ana Maria Schaert, egy kereskedelmi társaság ügyvezetőjét.

A három vádlott a DNA szerint számlázási trükkökkel egyengette a kenőpénz további útját, az összegek végül egy olyan cégnél kötöttek ki, amely a két politikus választási kampányához szállított   kampányelemekkel „díszített” ruházati cikkeket.

Hirdetés

Motreanu harmadik képviselői mandátumát tölti, 206-tól egy évig mezőgazdasági miniszter volt, jelenleg a képviselőház alelnöke.

Scutarut tavaly decemberben nevezte ki elnöki tanácsadóvá Klaus Johannis államfő. Scutaru idén márciusban mondott le tisztségéről, állítása szerint személyes okokból.
 

Hirdetés