Nyelveiben él Európa

Tudta, hogy az öreg kontinensen mintegy 200 nyelv van jelen? Na ezt ünnepeljük ma.
Hirdetés

Ma van a Nyelvek Európai Napja, ami – számos más világnappal ellentétben – kifejezetten értelmes kezdeményezésnek számít. Szeptember 26-át az Európa Tanács nyilvánította a Nyelvek Európai Napjává, és 2001 óta megünneplik.

Ez a nap az öreg kontinens nyelvi sokszínűségét állítja reflektorfénybe, különböző rendezvények, konferenciák, játékok megszervezése által, mivel – az Európai Bizottság honlapja szerint – Európában 200-nál is több nyelv van jelen, ebből 24 hivatalos uniós nyelvnek számít, van mintegy 60 regionális, illetve kisebbségi nyelv, és akkor még nem beszéltünk a világ más tájairól, földrészeiről származó emberek által beszélt nyelvekről.

Az Unió illetékes szervei ebből az alkalomból ünnepi plakátot bocsátottak ki – hasonlóan az elmúlt évekhez –, amely egy-egy nyelvvel, a nyelv szerepével kapcsolatos idézet szerepel (naná, hogy csak) az Európai Unió hivatalos nyelvein.
 
A magyar nyelvet idén egy Petri György-idézet képviseli: A nyelv hatalmasabb használóinál. A románok pedig egy Ion Pillat-szöveggel vannak jelen a gyűjteményben, amely magyarra fordítva így hangzik: Minden nyelv azon nemzet lelkének tükre, amely létrehozza.

Hirdetés