Egymásnak estek a dominók Kolozsváron

Dominóláz zúgott végig a Főtértől a Széchenyi térig. Ilyen az, amikor felnőtt gyerekek művészetet játszanak, és mindenki élvezi.
Hirdetés

Mozgó szobornak nevezik alkotói és megépítői a kolozsvári dominót, amely szombaton a Főteret kötötte össze a Széchenyi térrel több mint 3000 darab habtégla és 90 önkéntes segítségével. És még az eső is elállt, amíg a téglák döntötték egymást és a térben, fejekben elkülönülő tereket.

Az első téglát itt lökte meg egy srác a szerkesztőségünkben, ahova egész indítópultot építettek az önkéntesek, hogy az innen lehulló tégla indítsa aztán az utcai banzájt. A Főtéren nagy volt a tömeg, a hájp és a buzz, és ez mind be akart zsúfolódni a Mátyás szülőháza előtti kis térre, mert a dominótéglák a Szent Mihály-templom kertjén át a magyar konzulátus udvarán keresztül ide vezettek.
 
Dominós indítópult
 
A Matyi-ház után a gravitációs performansz tett egy kitérőt, pontosabban betérőt a Shadows kocsmába, majd a Postarét skateparkjára zúdította a tömeget. Az egymásra zúdoló téglák belátogattak a Central áruházba is, majd a Malomárkon keresztül érkeztek a Szécheni térre. Ott megmászták Mihai Viteazu szobrát, az onnan leeső tégla pedig élőzenét indított el a téren. A végén kétfelé ágazó téglasor két bútorutánzatban ért véget.
 
Hasonló dominózás zúgott már végig Londonon, de megjárta Helsinkit, Ljubljanát, Koppenhágát, Dijont, Marseille-t, idén Mons, Rennes, Stockholm és Kolozsvár utcáin hívta játszani (és szaladni) a helyieket.
 
A Dominoes nevű utcai játék, performansz, közösségi élmény stb. a nagy-britanniai Station House Opera projektje, művészeti igazgatója Julian Maynard Smith, technikai igazgatója Euan Maybank, aki az előbb még itt seperte fel a téglák porát az irodánkban, Kolozsvárra pedig az AltArt Alapítvány hozta önkormányzati és európai támogatásból.
 
Óriási érdeklődés
 
Ilyen sokan jöttek ki dominózni a Főtérre
 
Hogy mi a különbség (ha van egyáltalán) a kortárs művészet és aközött, hogy felnőtt gyerekek játszótérnek használják a belvárost, és miért jó, ha ekkora esemény a köztéri dominózás, arról Julian Maynard Smith mesélt nekünk, hamarosan meghallgatható a dominózásról készülő videóban. Addig is jöjjenek az állóképek a mozgó szoborról.
 
Rarita Zbranca és a sajtóérdeklődés 
Az egész kolozsvári sajtó ott toporgott az ablakunk alatt. A szerencsésebbek Rarița Zbrancát nyilatkoztatták az Altart Alapítványtól.
 
 
Dominózás Kolozsváron
 
 
Dominózás Kolozsváron
 
Volt, akinek akadályt jelentett a dominózás. 
 
 
Dominózás Kolozsváron
 
De a dominóknak semmi sem jelentett akadályt.
 
 
Kolozsvári dominózás
 
 
Dominózás Kolozsváron 
A Széchenyi téren ért véget a dominózás, és indult a banzáj. 
 
 
Dominózás Kolozsváron
 
 
Dominózás Kolozsváron 
Julian Maynard Smith megmutatja, milyen könnyűek a téglák, mire egyből sok kis építőmester születik a téren.
 
 
Dominózás Kolozsváron
 
 

Dominózás Kolozsváron

 

Az önkéntesek percek alatt összegyűjtötték a nagy kolozsvári dominózás tégláit az útvonal mentén. A felhasználható építőanyag a happening után is kapcsolatot teremt a várossal, illetve a városnak egy eldugott részével: a habtéglákat a pataréti romák kapják meg.

 

Hirdetés