Antikommunista diszkókereszt Bukarestben

Bizony! Hadd lássák jó messziről, milyen rossz volt a kommunizmus. Mondják az ex-kommunisták.
Hirdetés

A helyzet az, hogy Románia szenátusa kedden elfogadta Sorin Ilieșiu PSD-s szenátor törvénytervezetét, amely a kommunista totalitarizmus újbóli elítéléséről szól. A törvénytervezet értelmében felépítik majd a Román Kommunista Totalitarizmus Múzeumát. De nem csak azt. A tervek szerint egy műemlékre is számíthat a román nép: a bukaresti Egyetem tér kellős közepére egy 20-25 méter magas (ez egy 7-8 emeletes tömbház magasságának felel meg) rozsdamentes acélkereszt kerül, román zászlókkal, és éjjel-nappal folyamatosan működő díszkivilágítással (40 erős lámpa szórja majd a posztkommunista fényt).

A törvénytervezet kezdeményezője ugyancsak jól érthet a kommunista totalitarizmushoz: Sorin Ilieșiu 1989 előtt, számos más elfoglaltsága mellett a Román Kommunista Párt teljes jogú tagja is volt.

A mega-mementó-kereszt építési költségeit a kormány 2015-ös tartalékalapjából finanszírozzák, a jövő évre átcsúszó kiadások pedig bekerülnek a költségvetésbe. Az antikommunista diszkókereszt leleplezésének tervezett időpontja 2016. június 9.

Magyarán: erőst belendültek a kereszt-erektáló erők. Pedig a tervezet még csak tervezet. A képviselőház meg se vitatta. Arról nem is beszélve, hogy ilyen jellegű köztéri műemlékek esetében illik megkérdezni a lakosságot, továbbá a szakmát (műépítészek, művészettörténészek stb.) is. A sajtó által megkérdezettek egyelőre a fejüket csóválják: ekkora marhaságot rég nem láttak.

Pedig láthattak volna: a bukaresti kereszt nem az első mioritikus szuperkereszt. 2012-ben a szép emlékű és alakú Elena Udrea emelt már egy 25 méter magas és fénybe borított keresztet, Ion Creanga községben, az apukája emlékére. 

Hirdetés

Hát így! Virilis emlékezetű nép a román. Szárba szökkennek a keresztek, mint Ion Creangă A fasz története című meséjében az ominózus testrészek a földből.

 

Fotó: vice.com

Hirdetés