Őszi fesztivál születik a gyalui várkastély kertjében

Az Edda, a Bagossy Brothers Company, a Nightlosers és egy 450 kilogrammos nyárson sült szürke marha várja az érdeklődőket az első Várkert Fesztiválon.
Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület és a gyalui várkastély gondozására létrehozott Traditio Transylvanica Alapítvány gondoskodik arról, hogy a nyári fesztiválszezon végeztével se legyenek elvonási tüneteink: egy vadi új fesztivállal készülnek egy különleges helyszínen, a reneszánsz jellegét máig őrző, patinás gyalui várkastély parkjában.

A Várkert Fesztivált október 10–11-én szervezik meg azzal a céllal, hogy a több kultúra találkozási pontjánál, Kolozsvártól mindössze 17 km-re fekvő Gyalu 15. századi nevezetes épületegyüttesét bekapcsolják az erdélyi kulturális élet és turizmus vérkeringésébe. Mint ismeretes, a hatvantermes, négy sarokbástyás kastély és a hozzá tartozó kert hosszú évek óta kihasználatlanul áll. A műemléket nemrég vásárolta meg Nagy Elek üzletember, aki a gondnokságot a Traditio Transylvanica Alapítványra bízta.

A Várkert Fesztivált beharangozó közleményben a szervezők azt írják, „a várkastélynak és a kastélyparknak szűkebb értelemben a régió magyar közösségét, tágabb értelemben Erdély történelmi nemzetiségeit és kulturális csoportosulásait kell szolgálnia értékteremtő és -megőrző kulturális programokkal, a régió sokszínűségét bemutató rendezvényekkel”.

A gyalui Várkert Fesztivál alkalmat teremt arra, hogy a nagyközönség megismerhesse az épületegyüttest, illetve annak történelmi és kulturális jelentőségét, mely olyan nagyszerű írókat ihletett meg, mint Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza vagy Kós Károly. Naponta több alkalommal vezetett sétára kerül sor a várkastély körül és a belső udvaron, melyek során az idegenvezetők bemutatják az épületegyüttes és a mellette húzódó római castrum történetét.

A kétnapos fesztivál programjáról a szervezők elárulták: lesznek gasztronómiai programok, például borkóstolók, ökörsütés, főzőverseny. Ez utóbbira jelentkezni a varkertfesztival@gmail.com e-mailcímen és a 0742-591-639-es telefonszámon lehet. Az elkészült ételeket, akárcsak az Iglódi Ferenc ökörsütő mester 450 kilogrammos szürke marháját 10 lej ellenében lehet majd megkóstolni. Az így befolyt összeget a szervezők a Kolozsvári Magyar Napok adománygyűjtő akciójához kapcsolódva a kárpátaljai gyerekek megsegítésére ajánlják fel.

Napközben jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napokról ismert Emese park, mely többek között íjászattal, hajítógéppel, nemezeléssel, gyertyamártással, vívással, középkori és régi népi hangszerek bemutatásával, élő zenével, középkori vásári játékokkal várja majd a látogatókat, különösen a gyerekeket. Szintén családos programnak ígérkezik a Kalotaszegi Turul hagyományőrző csoport lovasbemutatója, melyre vasárnap kerül majd sor. A kultúrakedvelő közönséget irodalmi programokkal, bábszínházzal várják.

Hirdetés

Az erdélyi török világ hangulatát eleveníti fel a Canlar régizene együttes, melynek tagjai a klasszikus török zene mellett énekmondók verseit adják majd elő. A magyar népzenét mezőségi és kalotaszegi prímások és népzenészek képviselik majd.

A parkban felépített színpadon október 10-én, szombaton 19 órától fellép az Edda együttes, október 11-én, vasárnap 16 órától pedig a fiatalok körében igencsak népszerű Bagossy Brothers Company, valamint 18 órától a Nightlosers lép színpadra. A szombati koncert után tábortüzet gyújtanak, amihez a jó hangulatot Miklós Gyuri, valamint Ségercz Ferenc és barátai biztosítják. Vasárnap este egy több száz négyzetméteres sátorban táncházzal zárják az első alkalommal megszervezett Várkert Fesztivált.

A rendezvény két napjára szóló jegy 15 lejbe kerül. Jegyeket a Biletmaster.ro oldalon, a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál, valamint a rendezvény helyszínén, a kastély hátsó bejáratánál lehet váltani. A Várkert Fesztivál Facebook-oldalát az alábbi linken találják az érdeklődők.  

Hirdetés