Romániába is küldetne migránsokat a horvát kormányfő

Szerbiának üzent Zoran Milanovic, hogy ne Horvátországba szállítsák az összes menekültet, hanem "szórják őket szét". És lazítsanak kicsit.
Hirdetés

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy „szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is”. A horvát kormányfő a sajtónak nyilatkozva arra válaszolt, hogy Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. 

Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói átkelő maradt nyitva, hétfő éjfél óta azonban csak a személyforgalom számára.
 
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy kedden 14 óráig reagáljon a horvát lépésre, illetve bírja jobb belátásra Horvátországot, ellenkező esetben – közölte – Szerbia kénytelen lesz válaszlépéseket foganatosítani.
 
A horvát miniszterelnök szerint a határátkelő lezárása a teherforgalom előtt „nem jó”, és több kárt okoz Szerbiának, mint Horvátországnak, de valahogy üzenni kellett. „Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit” – jelentette ki.
 
Milanovic azt hangoztatta, hogy ő „építő és civilizált módon” beszél azokkal az országokkal, amelyek a legnagyobb terheket viselik, vagyis Ausztriával, Németországgal és Szlovéniával. Szerinte azok az országok a leghangosabbak, amelyek – a migránsok továbbhaladására szolgáló – egyszerű tranzitfolyosó szerepét látják el.
 
A képen menekültek tülekednek az egyik horvátországi fogadótábor előtt. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hirdetés