Lehalt az egészségügyi kártya rendszere

Öt órán át volt a klinikai halál állapotában az egészségügyi nyilvántartás elektronikus rendszere. Délben újraélesztették.
Hirdetés

Kora reggeltől délig meghibásodás miatt nem működött az egészségügyi kártya elektronikus rendszere. A meghibásodás és a leállás ellenére az egészségügyi ellátásnak nem kell szünetelnie – figyelmeztetett Vasile Ciurchea, az Országos Egészségügyi Pénztár elnöke.

A hatóság szerint leálláskor nem kell pánikolni, hanem az ilyen esetekre előírt eljárást kell követni, és megadni a betegeknek a szakszerű orvosi ellátást. 
 
A használati utasítás szerint ilyenkor is be kell helyezni a páciens kártyáját a leolvasóba, beütni a PIN kódot, és az így rögzített időpontra a rendszer újraindulása után legkésőbb 72 órával be kell vezetni a megállapított diagnózist, kezelést, stb.
 
Az egészségügyi biztosítástól függő orvosi szolgáltatásokat szeptember elsejétől már csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek elektronikus egészségügyi kártyával, illetve a kiskorúak. Mindenki más csak sürgősségi ellátásra jogosult.

Hirdetés