Gyurcsány Ferenc: rendőrök támadtak a békés tömegre!

A volt magyar miniszterelnök nem a 2006-os budapesti rendőri erőszakkal kapcsolatban világosodott meg, hanem a röszkei összecsapásról mondta ezt.
Hirdetés

Érdemes részletesen idézni Gyurcsány Ferenc exminiszterelnöknek, a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökének szavait: szerinte szerdán Röszkénél előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, „minden bizonnyal a miniszterelnök” utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva.

Orbán Viktor miniszterelnök „tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást”, fogalmazott pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, akinek jártasságát a rendőrattakok megszervezése terén 2006 októbere óta nem lehet elvitatni. Gyurcsány szerint egy 

békés ünneplő tömeg érkezett Magyarországra, 

akik előtt Röszkénél a rendőrség kinyitotta a határzárat, majd amikor a tömeg odaért a rendőrsorfalhoz, az nem szétnyílt, hanem brutális támadást indított.
 
A sajtótájékoztatón bejátszották az Al Jazeera tévécsatorna és a Kettős Mérce blog egy-egy felvételének egy részletét, ezeket – egyéb bizonyítékokkal együtt – a DK eljuttatja a magyar ügyészségre, sőt elküldik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a hágai nemzetközi bíróságoknak is. A kormány által bemutatott felvételek – mondta – azt követően készültek, hogy a rendőrök visszaszorították a menekülteket a senki földjére, újra bezárták a kapukat és „pár tucat fiatalember” elfogadhatatlan módon erőszakos cselekményeket követett el. 

Orbán Viktor tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást, 

hazug, manipulatív szándékkal harcot robbantott ki, erre készült hónapok óta, és bizonyítani akarta, hogy erőszakos menekülthullámmal állunk szemben – vádolta a kormányfőt Gyurcsány, aki maga is járt a helyszínen az összecsapás előtt, sőt a határzárat követően a DK vezetőségével Szerbiában ragadt, így akkori sajtótájékoztatóját a kerítés túloldalán, rácsok mögött tartotta meg.
 
A kettős állampolgárság elleni 2004-es kampányt miniszterelnökként levezénylő Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció egyébként a magyar-román határra tervezett kerítés miatt is aggódik, mivel az a romániai magyarok szabad mozgását is akadályozni fogja. Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag nemrég úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök lebukott, mert 

kiderült, hogy nem érdeklik őt az erdélyi magyarok, 

nem érdekli, hogy tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a Fidesz csak politikai haszonszerzésre használta fel őket. Az újabb kerítéssel egy EU-n belüli határzár jön létre. A DK elutasítja Orbán Viktor „szögesdrót-politikáját” – összegzett. 
 
Fotó: Sóki Tamás/MTI
 

Hirdetés