A horvát-szerb határon is nő a feszültség

A menekültek a kordon áttörésével fenyegetőznek, ha nem mehetnek tovább. A horvát kormány közben bejelentette: nem bírják tovább a terhelést.
Hirdetés

A röszkei összecsapások után újabb konfliktushelyzet kezd kialakulni – ezúttal viszont Szerbia és Horvátország határán, a baranyai háromszögben lévő bezdáni-kiskőszegi határátkelőnél. A migránsok ugyanis folyamatosan érkeznek Horvátországba, és a feszültség is egyre nő. 

A menekültek türelmetlenek, tovább akarnak menni, és nem akarnak regisztrálni. Az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomás viszont megtelt. A hatóságok most a pélmonostori (Beli Manastir) laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra. A migránsok megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy felszálljanak a buszokra, amely tovább viszi őket – tájékoztatta az MTI-t telefonon Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

A tovarniki határátkelőnél sem jobb a helyzet. A Vecernji list című horvát napilap szerint a migránsok a tovarniki vasútállomáson azt kiabálták, hogy ha hamarosan nem érkezik vonat, áttörik a rendőrségi kordont.
 
Az egyik zágrábi befogadóállomáson a hatóságok megpróbálták kiköltöztetni azokat a migránsokat, akik korábban lépték át illegálisan a horvát határt és már több éve ott laknak. Kutinára akarták szállítani őket. Az állomáson lakók vécépapírt dobáltak ki az ablakon, a horvát közszolgálati televízió operatőrét pedig kővel dobta meg az egyik migráns, aki „Mindannyiótokat megöllek!” felkiáltással félmeztelenül rohant ki az épületből. Angela Merkel német kancellár nevét és a Freedom, Freedom (Szabadság, Szabadság) szavakat skandálják – jelentette a Nova Televízió internetes oldalán.
 
A migránsok mihamarabb szeretnének Zágrábba érni, és onnan továbbmenni Szlovéniába. Szerda éjszaka és csütörtökön 6500 migráns érkezett Horvátországba.
 
Közben Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette: Horvátország nem képes több migránst fogadni, erről pedig a Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót is értesítette.
 
A belügyminiszter kijelentette, hogy Horvátországban 24 óra alatt hatezren lépték át illegálisan a határt, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát. Elfogadhatatlan, hogy míg Horvátországnak alkalmaznia kell a nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségeket, addig a környező országok, ahonnan a migránsok jönnek, ezt nem teszik – hangoztatta a miniszter.
 
Nem vagyunk olyan ország, amely az adott pillanatban nem képes szolidaritást vállalni, de most arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák meg a migránsáradatot azokban az országokban, amelyek ezeket a törvényeket nem tartják be – mondta.
 
Ranko Ostojic elvárja Görögországtól, Szerbiától és Macedóniától, hogy Horvátországhoz hasonlóan tartsák be az uniós rendeleteket.
 

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Hirdetés