Romániába tévedtek, elsírták magukat

Véletlenül Romániába tévedt két afgán a szerb-magyar-román hármashatáron. Nem esett jól nekik, amikor erre rájöttek.
Hirdetés

Betévedtek hétfő délután az első menekültek Romániába – írja az opiniatimisoarei.ro helyi hírportál, és rendesen meglepődtek. Egy afgán testvérpár véletlenül Románia területére lépett a szerb-magyar-román hármashatáron, Óbéb (Beba Veche) közelében. Magyarország akkor zárta le a szerb-magyar határt.

Alig pár méterrel haladtak túl a zöldhatáron, amikor felfedezték őket a román határőrök. Amikor az első kérdések közben rájött, hogy Romániába került, a két férfi elsírta magát – számoltak be a határőrök az esetről. 
 
Ugyanez történt később is, amikor bevitték őket kihallgatásra. Az afgánok elmondták, ők Magyarországra szerettek volna bejutni, de eltévedtek a határon, és kérik, hogy küldjék vissza őket Szerbiába. A kitoloncolási eljárás is egyébként ezt írja elő, ennek értelmében átadják a határsértőket a szerb hatóságoknak.
 
Ők voltak az első menekültek a mostani, Németország és Skandinávia felé irányuló hullámban, akikről tudni lehet, hogy a zöldhatáron jutottak be Romániába.
 
Tegnaptól börtönnel is sújtható bűncselekménynek számít Magyarországon az illegális határátlépés. A magyar állam 3,5 méter magas, szögesdrótos kerítéssel zárta le a szerb-magyar határt, ahol most a röszkei áteresztőponton fogadja a menedékkérőket. Mivel Szerbiát biztonságos országnak minősítette, visszaküld mindenkit, aki Szerbiában nem nyújtott be menedékkérelmet.
 
Fotó: MTI
 

Hirdetés