Ilyen hosszú lesz a kerítés a magyar–román határon

Nem tetszik a helybelieknek, hogy elválasztják a testvértelepüléseket.
Hirdetés

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál.

Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb–magyar határra kiépített műszaki zár.

A területet, vagyis az érintett román–magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.

Molnár János, Kübekháza független polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román–magyar határon is folytatják a határkerítés építését.

A szerb–magyar–román hármashatártól a Maros mintegy 27 kilométerre folyik

(a határ mentén mérve a távot), ilyen hosszú lesz tehát a kerítés, amely Makó határáig húzódik majd.

Hozzátette, nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel.

Hirdetés

Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ezzel

megszakad a kapcsolatuk a testvértelepülésekkel,

hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út – mondta a polgármester.

Hirdetés