Feszült délután a röszkei határátkelőnél

Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál szerda délután az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben.
Hirdetés

Több száz migráns „ostrom alá vette” a Röszke 2-es, úgynevezett régi határátkelőt a szerb oldal felől. Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ egységeit is odavezényelték a határ védelméhez.

A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken. Az MTI tudósítója elmondta: a migránsok bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra.

A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálták hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeztek a dobálás ellen. A helyszínre kiérkező szerb munkaügyi és szociális miniszter tiltakozását fejezte ki a magyar hatóságoknál, amiért könnygázgránátokat lőttek Szerbia területére.

A szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök egy ideig tétlenül szemlélték az eseményeket. Később az Index tudósítása szerint sikerült meggyőzni a „kemény magot”, hogy hamarosan buszra szállhatnak, hogy induljanak Nyugat-Európa felé.

Hirdetés

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták. A HVG azt írja, hogy zúzódásokkal, fejsérülésekkel és légzőszervi panaszokkal láttak el a mentők valamivel több mint 150 migránst a délután kialakult zavargások során.

Egyre több busz már Horvátország felé indul a macedón-szerb határról Magyarország helyett, ezért összehívták a horvát nemzetbiztonsági tanács ülését. Orbán Viktor miniszterelnök külföldi lapoknak azt nyilatkozta: kerítés fog épülni a horvát határon is.

Fotók: MTI/ Sóki Tamás

Hirdetés