Megmenekült a szenátus: nem ott ravatalozzák fel Vadim Tudort

A felesége szerette volna ott látni, de most már nem mozdítják az Új Szent György-templomtól.
Hirdetés

A szenátus vezetése kedden elutasította Doina Vadim Tudor kérését, hogy férjéknek holttestét a szenátus előcsarnokában ravatalozzák fel. Ezt Ioan Chelaru alelnök jelentette be hozzátéve, hogy Corneliu Vadim Tudor három mandátumot töltött a szenátusban, sőt a felsőház alelnöke is volt egy időben.

 
Chelaru elmondta, Vadim Tudor holtteste már egy templomban van, ahol már elkezdődtek az egyházi eljárások, ezért a szenátus vezetése nem látta indokoltnak, hogy ott is felravatalozzák.
 
Szívesen látta volna ott az egyik lánya is, Lidia Tudor, legalább pár órára, de elfogadja a szenátus döntését, mondta. Lidia Tudor szerint az édesapja alapította Nagy Románia Párt néhány tagja azt is javasolta, hogy ravatalozzák fel a Román Opera előcsarnokában.
 
A bukaresti Szent György-templom
 
Corneliu Vadim Tudor hétfőn hunyt el szívelégtelenségben. Jelenleg a képen látható bukaresti Szent György-templomban van felravatalozva, csütörtökön temetik katonai tiszteletadás mellett a Ghencea temetőben. 
 
Tegnap saját maga hívta ki a mentőket, majd azt mondta a családjának, hogy nem tud kitartani addig, amíg kiér a mentő, ezért elindultak vele, és útközben találkoztak a mentőautóval – mesélte a sajtónak a lánya hozzátéve, hogy apja megjósolta nekik, hogy infarktust fog kapni, és meg fog halni. Ez azután a bukaresti katonai kórház sürgősségén következett be.
 
Lánya szerint megpróbálják megtartani Vadim Tudor összes kiadványát, bár a folyóiratok mind anyagi gondokkal küszködnek.
 
Corneliu Vadim Tudor 1949 november 28-án született. A kommunizmus ideje alatt író és újságíró volt, Ceaușescu és nacionálkommunizmusának lelkes híve. 1989 után a kommunizmus nélküli nacionalizmus és magyargyűlölet indulatos hangadója. Háromszor választották meg a felsőházba, egyszer pedig az Európai Parlamentbe.
 

Hirdetés