Közös EMNT–SZNT-testület terjeszti be az autonómiatervezetet

Mégpedig polgári kezdeményezésként a parlamentben.
Hirdetés

Megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közös polgári bizottsága, amely állampolgári kezdeményezésként terjeszti a bukaresti parlament elé a Székelyföld autonómia-statútumát – jelentette be hétfőn Tőkés László EP-képviselő, az EMNT és Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A 11 tagú testületnek – amely Tőkés Lászlót választotta elnökévé – előbb a román parlament törvényhozási bizottságához kell eljuttatnia véleményezésre az SZNT által kidolgozott autonómia-tervezetet. A beterjesztéshez szükséges százezer aláírást azt követően kezdhetik gyűjteni, hogy a tervezet megjelent a hivatalos közlönyben.

Izsák Balázs szerint a román állam szinte teljesíthetetlen feltételekhez köti azt, hogy állampolgárai maguk kezdeményezhessenek jogalkotást: az ország megyéinek negyedéből kell százezer támogatót megnyerni az ügynek úgy, hogy megyénként legalább ötezer aláírásra van szükség. Hozzátette: ezzel magyarázható, hogy a vonatkozó törvény elfogadása óta eltelt több mint másfél évtizedben egyetlen törvényt sem hoztak állampolgári kezdeményezésre Romániában.

Az SZNT elnöke elmondta: az SZNT-EMNT közös polgári bizottsága ezért az állampolgári kezdeményezésre vonatkozó törvény és az alkotmány módosítására is javaslatot dolgoz ki.

Az MTI kérdésére Izsák Balázs tisztázta: a törvénymódosítást nem tekintik előfeltételnek a székelyföldi autonómia-statútum beterjesztéséhez: ezt megpróbálják végigvinni a hatályos jogszabályok előírásai alapján.

Tőkés László úgy vélte: bár Európát inkább a bevándorlók, mint az őshonos közösségek jogai érdeklik, az erdélyi magyarság nem adhatja fel autonómiaküzdelmét.

Hirdetés

Az EP-képviselő szerint ezt a törekvést szolgálja, hogy a védnökségével alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a magyar-román alapszerződés felülvizsgálatát kérte annak érdekében, hogy az összhangba kerüljön az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseivel.

Az EMNT elnöke bírálta az RMDSZ-t, amiért – bár tagja a bukaresti parlamentnek – „taktikázik” saját autonómiatervezete beterjesztésével. Emlékeztetett: az EMNT és az SZNT küldöttei júniusi együttes ülésükön határozták el: szükség esetén polgári kezdeményezéssel próbálják elérni, hogy a székelység autonómiaigénye a bukaresti parlament elé kerüljön.

Az RMDSZ tavaly szeptemberben bocsátott közvitára egy – az SZNT korábbi autonómia-statútumától függetlenül kidolgozott, attól eltérő – törvénytervezetet, amellyel a Székelyföldet magába foglaló három romániai megyének különleges jogállást biztosítana.

Az RMDSZ elnöke múlt héten úgy nyilatkozott: taktikai szempontokat figyelembe véve fognak dönteni arról, mikor terjesszék a bukaresti parlament elé autonómiatervezetüket.
 

Hirdetés