Kelemen Hunor védelmébe vette a magyar-román határzárat

Hagyjuk a hisztériát, a kerítés nem Románia ellen irányul, nyilatkozta az RMDSZ elnöke.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint a román hatóságoknak mellőzniük kéne az érzelmi alapú hozzáállást a tervezett magyar-román szögesdrótkerítéssel kapcsolatban. Az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek úgy fogalmazott: a magyar kormány által kedden bejelentett határzár nem Románia vagy a román állampolgárok ellen irányul, úgyhogy nem kéne felesleges hisztériázással terhelni a magyar és a román kormány amúgy sem túl felhőtlen viszonyát.

A kerítés nem fogja megakadályozni a két ország közötti szabad mozgást, mert eddig sem a zöldhatáron közlekedtünk, ezért sem a román, sem más EU-s állampolgárok nem szenvednek hátrányt miatta. Európának ebben a részében a kerítésnek, a falnak nincs pozitív konnotációja – szögezte le Kelemen –, ugyanakkor az ilyen típusú szükségmegoldások azt mutatják, hogy az Európai Unió képtelen kezelni a menekültválságot. Ezért a tagállamok egyéni megoldásokat igyekeznek találni, amelyek persze hosszú távon nem oldják meg a problémát, de tűzoltásnak megteszik.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a határzár kifejezetten segíthet Romániának elkerülni az illegális bevándorlók áradatát. A migránsok ugyanis kénytelenek lesznek a horvátországi és szlovéniai útvonalakat használni, és ez jó Romániának, mert az ország nincs felkészülve több tízezer migráns rohamára, ahogyan Magyarország sem volt.
 
Mint arról beszámoltunk, a magyar–román határon, a magyar–szerb-román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a magyar kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar–szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Hirdetés