Hatósági bojkott a vásárhelyi magyar feliratok ellen

A CEMO ezért feljelenti az illetékes önkormányzati osztáléyt.
Hirdetés

Ismét a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul a CEMO a kétnyelvű iskolafeliratok ügyében. Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetője hétfőn bejelentette, hogy feljelentik az összes marosvásárhelyi iskolát, amelyek a korábbi felszólítások ellenére sem helyeztek ki kétnyelvű feliratokat a tanintézetek területén. Emellett panaszt emelnek a polgármesteri hivatal iskolákért felelős osztálya ellen is, miután a hivatal júliusban körlevélben értesítette az iskolákat, hogy engedélyhez köti a kétnyelvű feliratok kihelyezését. A körlevél nyomán az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola igazgatója írásban kérte az osztályt, hogy engedélyezze a júniusban kihelyezett kétnyelvű táblák fennmaradását. Mivel az eltelt két hónapban nem kaptak választ a felkérésre, a feliratokat végül pénteken eltávolították, közölte Szigeti Enikő.

„Ezt az iskolákért felelős igazgatóságot feljelentjük. Azzal a céllal jelentjük fel, hogy legyen kimondva, hogy igenis a belső terekben egyrészt a tulajdonos kell hogy megoldja a kétnyelvűséget, másrészt hogy mondja ki, ki a felelős. Itt most a tanácsosok, az RMDSZ és bármilyen párt szerepét leszámítva, a polgármesteri hivatalnak van a legnagyobb felelőssége ebben, és nem kell tanácsi határozat szülessen az iskolai kétnyelvűséget illetően, mert a törvény nagyon egyértelműen fogalmaz” – mondta Szigeti.

Kifejtette, a nyár folyamán több iskolával is tárgyaltak, hogy az új tanévtől tegyék ki a kétnyelvű feliratokat, de az Iskolákért Felelős Igazgatóság júliusi felszólítását követően ezt most már nem merik megtenni. A Civil Elkötelezettség Mozgalom 2009-ben kezdte el az iskolai kétnyelvűség projektjét.
 

Hirdetés