Az iskolák ötöde nem kapott egészségügyi engedélyt

Ezt nemzeti szégyennek nevezte Klaus Johannis államfő. Három év alatt újíttatná fel az iskolákat a kormánnyal.
Hirdetés

Mintegy négyezer iskola nem kapott a tanévkezdésre egészségügyi engedélyt a közel húszezer közül, vagyis az  iskolák ötöde – közölte Klaus Johannis államfő az iskolakezdés napján tartott sajtótájékoztatóján. 

Az államfő szerint ez nemzeti szégyen, és arra szólította fel a kormányt, hogy ezt három év alatt oldja meg.
 
3400 iskolának nincs közegészségügyi engedélye, sokban nincs folyó víz vagy csatornázás – nyilatkozta szintén hétfőn Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. Kimutatása szerint az 19 ezer iskola közül 7000 önálló jogi személyiség. Az iskolák összesen 24 600 épület felett rendelkeznek, közülük 20 650 épületben folyik oktatási tevékenység. Ezek közül 16 600 kapott működési engedélyt, 3400 nem kapott közegészségügyi engedélyt, másik 675 pedig most szerzi be.
 
A működési engedély hiánya nem mindig jelenti azt, hogy nem lennének adottak a megfelelő higiéniai körülmények, hanem hogy az épület nem felel meg bizonyos paramétereknek, például kevesebb köbméter levegő van a régi, alacsony plafonú épületekben – magyarázta az oktatási miniszter hozzátéve, hogy az esetek többségében viszont tényleg a folyó víz és a csatornázás hiányzik, ami a helyi önkormányzatok felelőssége.
 
A tavalyi tanévnyitóhoz képest egy százalékkal több épület kapott idén működési engedélyt, mondta Sorin Cîmpeanu.
 

Fotó: citynews.ro

 

Hirdetés