Méltók lettünk Schengenre

Románia és Bulgária teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, állítja ismét az EB. A döntés azonban politikai. Sarkozy már újraírná a schengeni szerződést.
Hirdetés

Úgy Románia, mint Bulgária teljes mértékben teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, ismételte meg az Európai Bizottság álláspontját egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Innentől a csatlakozás már nem az EB döntése, válaszolta Natasha Bertaud szóvivő újságírói kérdésre, hanem az uniós tagországoké és az Európai Tanácsé.

A francia ellenzék vezetője, Nicolas Sarkozy a menekültválság miatt módosítaná a schengeni szerződés feltételeit. A Le Figarónak adott interjújában elutasítja a kötelező kvóták rendszerét, azt javasolja, hogy a háborús menekültek csak addig maradhassanak Európában, amíg tart a fegyveres konfliktus a származási országukban, és hogy ők ne, csak az európai állampolgárok élvezhessék a szabad közlekedést a schengeni övezeten belül. Ennek érdekében Sarkozy ideiglenesen visszaállítaná a határellenőrzést, amíg a schengeni övezet országai nem kötnek egy új megállapodást.
 
Azt is szeretné a volt francia államfő, hogy a schengeni övezettel határos országokban (mint például jelenleg Románia) hozzanak létre menekültközpontokat, amelyeket a menekültek nem hagyhatnak el addig, amíg nem bírálják el menedékkérelmüket. Az elutasított menedékkérők visszatoloncolására azt találta ki Sarkozy, hogy Afrika szubszaharai országai csak akkor kaphassák meg a fejlesztési támogatásokat, ha visszafogadják a menekülteket.
 
Sarkozy az interjúban emlékeztetett, hogy ő már a 2012-es kampányban is azt ígérte, hogy megválasztása esetén Franciaország kivonul a schengeni övezetből, ha egy éven belül nem tárgyalják újra a szabad utazást lehetővé tévő szabályokat.
 
Fotó: Európai Parlament

Hirdetés