Johannis: ha az EU fejre áll, akkor sem kell a kvóta

Nem hatotta meg az államfőt Jean-Claude Juncker EB-elnök szívhez szólónak szánt szerdai beszéde.
Hirdetés

Immár a konkrét számadatok ismeretében szögezte le csütörtökön Klaus Johannis államfő, hogy Románia nem fogadja el az Európai Bizottság (EB) által a Közel-Keletről érkezett migránsok tagállamok közötti szétosztására kidolgozott kvótarendszert. Mint ismeretes, szerdán kiderült: az EB összesen 160 ezer, Magyarországra, Olaszországba és Görögországba érkezett bevándorlót osztana szét, amiből Romániának 6351 fő jutna.

Klaus Johannis leszögezte: elégedetlen a kvótarendszer miatt, ezért csütörtökön egyeztetett gabriel Oprea belügyminiszterrel, aki az uniós belügyi tárcavezetők hétfői egyeztetésén képviseli Romániát, és azzal a mandátummal utazik el, hogy közölje: Bukarest nem fogadja el a kötelező kvótarendszert, csak az önkéntes felajánlásokat.

„Nem tartjuk helyesnek, hogy bürokratikus, könyvelői módszerekkel, a tagállamokkal való egyeztetés nélkül kidolgozott kötelező kvótákról legyen szó” – szögezte le Johannis.

Az államfő ezzel megerősítette korábbi állásfoglalását, amelyet Victor Ponta miniszterelnök is oszt, miszerint Románia nem képes 1785 migránsnál többet befogadni.

 

Hirdetés