Büntetné a kommunizmus bűneinek tagadását egy tervezet

Legyen ilyen is, ha már a fasiszta és náci bűnök tagadását is törvény tiltja.
Hirdetés

Hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a kommunizmus bűneinek tagadását egy törvénytervezet, amelyet Valeriu Todiraşcu független szenátor kezdeményezett.

A tervezet 3-10 év börtönnel büntetné azokat a személyeket, akik kommunista szervezeteket alapítanak vagy csatlakoznak hozzájuk, és 3 hónaptól 3 évig terjebő szabadságvesztésre számíthatnak mindazok, akik nyilvánosan hirdetnek kommunista elképzeléseket, elveket és doktrínákat.

A szenátor kezdeményezése betiltaná a kommunista szervezeteket, jelképeket és tiltaná a kommunizmus nevében népírtást és háborús bűntetteket elkövető személyek kultuszát is.

Todiraşcu szenátor azzal érvel, hogy noha az államfő 2006-ban a parlamentben elítélte a kommunizmust, az akkor ismertetett jelentésnek soha nem volt semmiféle jogi következménye.

„Csak mostanában kezdődtek büntetőjogi perek az egykori kommunista pribékek ellen, de egyelőre ezek is folyamatban vannak. A fasiszta rendszer elítélésére már van törvény (…) és a kommunizmus ideológiája és bűnei nem kevésbé elítélendők, mint a fasizmusé” – áll a tervezet indoklásában.

Hirdetés