Románia helyet keres a menekülteknek

Iskolai bentlakásokban, egyetemi kollégiumokban lakhatnának.
Hirdetés

Elszállásolási lehetőségeket keres a kormány országszerte arra az esetre, ha Romániában is nőne a menekültek száma. A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet bukaresti irodájának vezetője, Mircea Mocanu szerint Romániában semmiféle fennakadás nem lesz a menekültek elszállásolásában,

ha csak 1500-1700 személy érkezik az országba,

vagyis amennyit a kormány álláspontja szerint Románia képes ellátni.

Nem lehet azonban kizárni, hogy a menekülthullám jelenleg Magyarországon áthaladó útvonala módosul Románia felé, így erre a helyzetre is fel kell készülni – mondta Mocanu.

Az oktatásügyi minisztérium máris felkérte a megyei tanfelügyelőségeket és egyetemeket, hogy mérjék fel,

szükség esetén hány menekültet lehetne elszállásolni a kollégiumokban.

Például Bihar megyében 600, Iaşi megyében 300, Galac megyében mintegy száz személyt, a bukaresti egyetemeken pedig 230 menekültet tudnának elszállásolni.

Közben a parlamentben úgy döntöttek, hogy

menekültügyi különbizottságot hoznak létre,

amely a menedékkérőkkel összefüggő törvényhozási teendőkkel fog foglalkozni – jelentette be Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke kedden. A képviselőház és szenátus külügyi, védelmi és európai uniós ügyekkel foglalkozó állandó bizottságai, illetve a schengeni övezethez való román csatlakozás ügyében alakult különbizottság együttes ülésen vitatták meg az európai migrációs válság fejleményeit. A megbeszélésen a belügyi tárca, a külügyminisztérium és az elnöki hivatal szakértői is részt vettek.

Hirdetés

Borbély László a tanácskozás után megerősítette: a bukaresti illetékesek közt nincs vita arról, hogy

Románia csak önkéntes alapon vehet részt az Európai Unióba érkezett menedékkérők elosztásában,

kötelező befogadási kvótákat nem tud elfogadni.

Elmondta: Románia korábbi felajánlása alapján más uniós országoktól 1785 menedékkérőt vesz át, akik több szakaszban érkeznek. Az első, 300 embert novemberben várják a romániai elhelyező központokba. Mint mondta, a bonyolultabb feladat nem a menedékkérők elszállásolása, hanem a menekültstátust elnyert, Romániában maradó embereknek a társadalomba való integrálása.

A migrációs válságra vonatkozó új brüsszeli javaslatok megismerése után szeptember 17-én a román Legfelső Védelmi Tanács is megvitatja a menekültkérdést.

(kép forrása: businessinsider.com)

Hirdetés