Pert nyert Tőkés a botránykönyv-ügyben

Andrassew Iván írt róla homályos hátterű, de sejthető kilétű megbízók felkérésére lejárató szándékú könyvet.
Hirdetés

Tőkés László megnyerte alapfokon azt a becsületsértési pert, amelyet 2012-ben indított a magyarországi Noran Libro kiadó ellen, Andrassew Iván Ne vígy minket a kísértésbe című könyvének megjelentetéséért. A budapesti törvényszék 800 ezer forint kártérítést ítélt meg az európai parlamenti képviselőnek, a beleegyezése és megkérdezése nélkül róla készült könyvért. „Ezt a karaktergyilkos könyvet használták fel a 2012-es önkormányzati választásnál” – emlékeztetett hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés, hozzátéve, hogy a tanúvallomások alapján személyesen Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) akkori vezetője „házalt” a könyv erdélyi terjesztése érdekében.

A Népszava című magyarországi napilap publicistája ugyanis az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét is ellátó politikus magánéletét teregette ki ebben a három évvel ezelőtt, a választások kampányidőszakában megjelentetett könyvében. A képviselő volt feleségétől, Joó Edittől, illetve egyházi és politikai körökből hozzá eljutatott „dokumentumokat” és mindenféle „anyagokat” gyűjtötte csokorba.

Bár a mostani döntés még megfellebbezhető, Tőkés örül annak, hogy a törvényszéken eredményes lett a kereste. A szerző elleni pert, mint ismert, az azóta elhunyt Andrassew betegségére való tekintettel már tavaly visszavonta.
 

Hirdetés