Eb-selejtezők: a magyarok és a románok is ikszeltek

A 93. percig élt a remény, hogy Magyarország legyőzheti az észak-íreket idegenben. Kár, hogy a meccs 95. perces volt. A románok meg eltököltek a görögökkel.
Hirdetés

Megint csak beköszönt a jó öreg magyar átok, miszerint hiába erőlködünk, az utolsó percekben mégis betalál az ellenfél: a magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétfői játéknapján.

Ezzel továbbra is a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll csoportjában, de jelentősen csökkent az esélye, hogy előrelépjen a biztos részvételt jelentő első két hely valamelyikére.

A hazaiak, akik azzal a tudattal léptek pályára, hogy győzelemmel kijutnak a kontinensviadalra, a várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, a magyarok erejét teljességgel felemésztette a védekezés. Az északírek a szokott játékstílusuk bemutatva elsősorban szélről próbálkoztak a labda középre ívelésével, de a magyar védők állták a sarat, nem bizonytalankodtak, határozottan szabadítottak fel.

Bernd Storck sem húzott váratlant, a biztos védekezésből kellett volna gyors megindulásokkal támadást vezetni, ezzel szemben sokszor percekig nem volt a labda a magyaroknál, mert az indítások nem voltak pontosak, vagy a hazai játékosok nyerték a fejpárbajokat. A félidő derekára megszűnt a szigetországiak meddő mezőnyfölénye, a magyar védők hátul próbálták járatni a labdát. A találkozó első félideje annyiban hasonlított a románok elleni meccshez, hogy a riválisnál volt többet a labda, ugyanakkor helyzet tulajdonképpen egyik fél előtt sem adódott.

A második félidőt jobban kezdték a magyarok, néhány szép akció futott végig a bal oldalon, de a beadások nem érkeztek pontosabban, mint a riválisnál, úgyhogy Királyhoz hasonlóan McGovernnek sem akadt komolyabb dolga. Ahogy múlt az idő, ha nagy kockázatot nem is vállalt a magyar csapat, de egyre bátrabban futballozott, ezt jelezte, hogy előbb Kalmár, majd Gera lőhetett ígéretes helyről, de mindketten célt tévesztettek. A magyar fölény aztán egy kapushibának köszönhetően góllá érett: a 74. percben Dzsudzsák szabadrúgásból ívelt középre, az északír kapus kezéből kicsúszott a labda, amelyet így Guzmics vágott a hálóba.

A hátralévő időben az északírek ugyan támadtak rendületlenül, de idegesen játszottak, így nem sok veszélyt jelentettek, ráadásul Chris Baird a szabálytalansága után még reklamált is, így „kiállíttatta magát”. Amikor már úgy tűnt, hogy a magyar válogatott sorozatban hatodik tétmérkőzését is megússza kapott gól nélkül, akkor a 93. percben – Cüneyt Cakir sporttárs öt percet hosszabbított – Király csak kiütni tudott egy lapos lövést, a kipattanóból pedig Lafferty közelről megszerezte csapat egyenlítő találatát. Pedig a magyarok egy pontra megközelíthették volna az északíreket és a románokat is, ha megőrzik minimális előnyüket

Ezzel Bernd Storck szövetségi kapitány második meccsén is egy pontot szerzett a csapata, a magyarok öt tétmérkőzés után kaptak ismét gólt, Észak-Írországban pedig először nem győztek.

A magyarok október 8-án Feröer-szigetek válogatottját fogadják, majd három nappal később Görögországban zárják a csoportküzdelmeket.
 

Storck: szörnyű volt a végén gólt kapni
 

Bernd Storck szövetségi kapitány szörnyűnek nevezte, hogy a végén gólt kapott a csapat, de kiemelte, a játékosok büszkék lehetnek magukra, mert minden tőlük telhetőt megtettek a sikerért. A német szakvezető a továbbjutási esélyekről nem kívánt beszélni, csak annyit mondott, hogy október 8-án hazai pályán le kell győzni Feröer-szigeteket, s utána kiderül, milyen eredmények esetén lehet esély az előrelépésre, milyen eredményre van szükség a görögországi utolsó fordulóban.
 

Dzsudzsák: hatalmas lehetőséget szalasztottunk el
 

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint hatalmas lehetőséget szalasztott el a magyar labdarúgó-válogatott.

Hirdetés

„Nehéz most bármit is mondani. Megint feltehetjük a kérdést, hogy már megint miért velünk történt mindez. Persze még nincs vége a selejtezőnek, de hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, ezért ismét csak számolgathatunk és figyelnünk kell mások eredményeit” – mondta a meccs után a Bursaspor szélsője, aki hozzátette, szerinte a csapat most is küzdött, harcolt, erre ezúttal sem lehetett panasz.

Király Gábor, aki 97. alkalommal védte a nemzeti együttes kapuját, úgy vélte, hogy továbbra is meg lehet szerezni a biztos részvételt jelentő első két hely valamelyikét.

A bekapott gólról azt mondta, Lafferty éppen előtte állt, ezért alig látta a kapujára érkező lövést és örült, hogy egyáltalán bele tudott kapni a labdába, de irányítani már nem tudta, Lafferty pedig lecsapott a kipattanóra, majd a hálóba lőtt.

„Felemás érzéseim vannak, mert persze nagyon örülök első válogatottbeli gólomnak, ugyanakkor rettenetes volt, így kiengedni a kezünkből a győzelmet. Az utolsó percekben feljebb kellett volna tolni a védekezésünket, de ez nem sikerült” – mondta a mezőny egyik legjobb teljesítményét nyújtó Guzmics Richárd, aki úgy érzi, a mostani találattal még nem egyenlítette ki teljesen a számláját a válogatottnál, de reményei szerint ha a jövőben is így játszik, akkor nem a két évvel ezelőtti bukaresti meccsen elkövetett hibájáról fognak rá emlékezni a szurkolók.

Nyugis román döntetlen

A magyarokkal azonos csoportban játszó románok egyébként mérsékelten eseménydús meccsen 0-0-s döntetlent játszottak az eddig még nyeretlen görögökkel, így megőrizték második, biztos kijutást érő helyüket a csoportban.

A mérkőzést a románok uralták ugyan, de Budescu és Keserü helyzetein kívül sokat nem értek el, a görögök meg szintén képtelenek voltak bevenni a kaput. A meccs színvonaláról sokat elmond, hogy a lefújást követően a román szurkolók kifütyülték szeretett nemzeti válogatottjukat.

Az F csoport állása
1. Észak-Írország     8  5  2  1  12-6  17 pont
2. ROMÁNIA            8  4  4  -   7-1  16
3. MAGYARORSZÁG       8  3  4  1   6-4  13
4. Finnország         8  3  1  4   7-8  10
5. Feröer-szigetek    8  2  -  6   5-12  6
6. Görögország        8  -  3  5   2-8   3

 

Hirdetés