Húszezer lett a 4500-ból

Előbb 800-3000, majd 4500 menekült átengedéséről volt szó a magyar-osztrák határon. Végül húszezren érkeztek Münchenbe.
Hirdetés

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe, hétfőn pedig több mint 10 ezren érkezhetnek a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint.

Christoph Hillenbrand az ARD német országos közszolgálati televízió hírportálján hétfőn megjelent összeállítás szerint elmondta, hogy a nap folyamán “11 ezren, vagy még többen” érkezhetnek. Pontosabb becslést később lehet adni. „A helyzet nagyon feszült” – mondta.
 
A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetésének (Regierung von Oberbayern) szóvivője, Simone Hilgers azt mondta, hogy a hatóságok közelednek teljesítőképességük határához, „méghozzá nagyon jelentősen”. Hozzátette, hogy az önkéntesek is panaszkodnak a növekvő terhelésre. A müncheni rendőrség a Twitter közösségi portálon közölte, hogy „sürgősen” további önkéntesekre van szükség a főpályaudvaron.
 
Az ARD beszámolója szerint vasárnap a hatóságokat „meglepte” a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező, menedéket kereső emberek hulláma. Eredetileg 7 ezer emberre számítottak, de 13 ezren érkeztek egy nap alatt.
 
A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.
 
Az „elosztóközpont” szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak vonatokkal vagy buszokkal. Berlinbe például hétfő hajnalban több százan érkeztek buszokkal. A Der Tagesspiegel című berlini lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint őket a Spandau nevű kerületben helyezik el egy régi laktanyában, illetve a laktanya területén sátrakban, az első buszokat több tucat ember várta a helyszínen, a buszokból kiszálló menedékkérőket tapssal fogadták.

Hirdetés