Állati lovasnapok a Kerekdombon

Hogyan lehet visszacsempészni a lovat az egykori lovas nemzet „nyerge” alá? Ennek egy módja lehet a lovas programok szervezése – Kolozsváron is.
Hirdetés

Kolozsvár belvárosának zajától egy laza gyalog-, illetve biciklitúra-távolságra, a Kerekdombon működik a Szilaj lovastanya, amelyet bizonyára sok kolozsvári lóbarát ismer és látogat egész évben. A szélesebb nyilvánosság számára az elmúlt hétvégén másodjára szervezték meg a Kolozsvári Magyar Lovasnapokat a Lombi úton, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy a lovak iránt érdeklődők a családdal együtt hasznos időt töltsenek ezeknek a csodálatos állatoknak a közelében.

A lovak mellett a kutyák is fontos szereplői voltak a hétvégi programnak, hiszen a szászfenesi Nóé bárkája állatvédő egyesület örökbefogadást, míg a kolozsvári Dogmasters kutyakiképző iskola bemutatót tartott a helyszínen, ugyanakkor sokan hozták magukkal a lovasnapokra házőrző kedvenceiket.

A Kolozsvári Magyar Lovasnapokat elsősorban családi programként lehet leírni, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt rácsodálkozhatnak a lovak és lovasok ma már kissé elszigetelt világára. Előbbiek az Életfa Családsegítő Egyesület szervezésében zoknilovakat készíthettek, melyet aztán egész nap hűségesen hordoztak magukkal.

A paripáikat egy díjugrató versenyen is bemutatták. Szintén a legkisebbeket szólította meg Belloni bűvészelőadása és a bábszínház.

A programot több lovasbemutató gazdagította: a Turul Íjász Hagyományőrző Egyesület csapata lovasharci jeleneteket mutatott be, de sor került Ilyés Kinga és Klarisz testvérpár, továbbá Pászka Lehel és Kodolányi Réka bemutatóira is.

Ezek alkalmával nemcsak a hagyományos lovakról, hanem a munkalovakról, a sportpónikról, a sportlovász-felszerelésekről, a baranta jellegzetességeiről, fegyvereiről is tájékoztatást kaptak a résztvevők.  

Hirdetés

A változékony, őszies időjárás kissé átszabta az előzetes programot, mint ahogy a szervezők a részvételre vonatkozó számításait is, de Tunyogi Béla főszervező, a Szilaj lovastanya tulajdonosa érdeklődésünkre elégedetten nyilatkozott a rendezvény sikeréről. Mint mondta, nagyon sok pozitív visszajelzést és bátorítást kaptak a jelen lévőktől a folytatásra. Céljuk, hogy azok is kapcsolatba kerüljenek a lovakkal, akik azelőtt soha nem találkoztak ezen kivételes állatokkal.

Tunyogi szerint sajnálatos, hogy a lovak kiszorultak a magyar ember életéből, főleg annak ismeretében, hogy több évezredes múltra tekint vissza a magyar lovaskultúra. Ideje lenne ismét megszerettetni a lovakat a magyar emberrel – fogalmazott.

Székelyföldön már nagyon sokan tartanak hobbiszinten lovakat, sokkal magasabb szinten őrzik a lovas hagyományokat, mint például Kolozsvár környékén. A székelyföldi példákból erőt merítve ezen szeretne érdemben változtatni a Kolozsvári Magyar Lovasnapok, illetve a Turul Íjász Hagyományőrző Egyesület csapata. Nem becsülik alá a ló terápiás jellegét sem, így igény esetén lehetőséget biztosítanak a szakembereknek lovaik ilyen jellegű hasznosítására.

Akik szeretnék felkeresni a Szilaj Lovastanyát, azok személyesen Tunyogi Bélánál érdeklődhetnek a +40744/484-076-os telefonszámon. Megéri már csak azért is, mert az ide látogatók ilyen pazar kilátásban részesülnek, ugyanakkor a friss levegő és a csendes tanyasi környezet sem elhanyagolható szempont. 

 

Hirdetés