Elgaloppozik a Filmtettfeszt

Először hirdettek versenyszekciót a magyar filmek erdélyi mustráján.
Hirdetés

A Filmtettfeszt szervezői idén gondoltak egy nagyot és a szemle történetében most először rövidfilmes versenyt hirdettek, Filmgalopp néven (a feszten negyedik éve életműdíjat is osztanak, amelynek – stílusosan, az első erdélyi némafilmről elnevezve – a Sárga Csikó Díj nevet adták). A verseny célja, hogy tehetséges, fiatal erdélyi magyar alkotók mérettessék meg magukat a 15. Filmtettfeszt Magyar Filmszemle keretében, szeptember 30. és október 4. között.

És hogy mi minősül erdélyi magyar rövidfilmnek? A verseny szabályzata szerint olyan, 30 perc alatti játékidejű, az utóbbi 2 évben (2013. június óta) elkészült fikciós művekről van szó, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer, főszerepet alakító színészek) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A versenynek természetesen díjai is vannak: a fődíj 1 millió forint (a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felajánlásával), a közönségdíj 1000 lej (a Nobila Casa felajánlásával).

A beküldési határidő augusztus 21. volt, és – alapos előzsűrizést követően – a versenybe került filmek végleges listája máris elkészült. A pályázati felhívásra 26 film érkezett, közülük 11 méretteti meg magát a Filmtettfeszt versenyszekciójában. A versenybe jutott alkotásokból két vetítési blokk állt össze, amelyet a szervezők minden helyszínen (a fesztiválnak otthont adó 12 városban) műsorra tűznek. Íme a versenybe került rövidfilmek listája:

Versenyblokk I.:

Besenyei Katalin: Ingatlan, 17’
László Barna: Jég alatt, 27’
Bende Attila: Memento, 4’
Visky Ábel: Romanian Sunrise, 25’
Moldovai Katalin: Szezon után, 15’

Hirdetés

Versenyblokk II.:

Halmen József: Kliens, 28’
Bertóti Attila: Mese, 7’
Bán József: Kelj fel, és járj!, 13’
Bán Attila: A Paradicsom, 12’
Simó Ibolya: Tökéletes befektetés, 20’
Fazekas Gyöngyi: Tünemény, 10’

Jó szórakozást és jó szurkolást a Filmtettfeszten!

Hirdetés