Eddig 18 román állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel

Két nap alatt 18 embercsempészettel gyanúsított román állampolgárt vettek őrizetbe a magyar hatóságok.
Hirdetés

Szerdán és csütörtökön 16 román állampolgárt vettek őrizetbe Magyarországon embercsempészet gyanújával – közölte pénteken a bukaresti külügyminisztérium. A közlemény szerint Románia budapesti nagykövetségét a magyar rendőrség arról tájékoztatta, hogy augusztus 26-án négy román állampolgárt vettek őrizetbe Budapesten, akiket pénteken hallgatnak ki.

A kommüniké felidézi, hogy csütörtökön embercsempészettel gyanúsított további

12 román állampolgárt vett őrizetbe és hallgatott ki a magyar rendőrség,

amely előzetes letartóztatásukat kezdeményezte. Később újabb két esetről számoltak be. Jelenleg 18 román állampolgár van a budapesti rendőrségi fogdában, de konzuli segítséget egyikük sem igényelt.

Románia budapesti nagykövetsége figyelemmel követi esetüket, együttműködik a magyar hatóságokkal, hogy tudomást szerezzen a román állampolgárok jogi helyzetének esetleges változásáról, továbbá készen áll arra, hogy törvényes illetékessége keretein belül konzuli támogatásban részesítse őket – olvasható a román külügyi közleményben.

Péntek délután Raluca Lunculescu román külügyi szóvivő sajtóértekezleten is beszámolt a leírt esetekről, hozzátéve, hogy a nap folyamán a román felet a magyar hatóságok hivatalosan is értesítették két másik esetről. A magyar M5-ös autópályán péntek hajnalban felborult, bevándorlókat szállító kisteherautó román sofőrjének őrizetbe vételével, és egy Fejér megyében letartóztatott román gépkocsivezetővel együtt

már 18-ra emelkedett az embercsempészetért Magyarországon elfogott román állampolgárok száma – mutatott rá.

Hirdetés

A sajtóértekezleten elhangzott: amennyiben jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélnek egy román állampolgárt Magyarországon, az illető kérheti áthelyezését egy romániai büntetés-végrehajtó intézetbe. Ha ezt a magyar és a román igazságügyi minisztérium is jóváhagyja, a büntetés fennmaradó részét az elítélt Romániában töltheti le.

Az osztrák fél tájékoztatása szerint az ausztriai A4-es autópályán csütörtökön talált, megfulladt menekültekkel teli kamion esetében egyetlen román állampolgár sem érintett – erősítette meg a román külügyi szóvivő.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Hirdetés