Romániai embercsempészeket fogtak

Menekülteket csempésztek Ausztriában egy furgon levegőtlen rakterében. Többen kiszáradtak az úton.
Hirdetés

Újabb embercsempészeket fogtak el Alsó-Ausztriában, Stájerországban és Burgenlandban az illetékes tartományi rendőrségek szerdai tájékoztatása szerint. Schwechat közelében az A4-es autópályán egy 34 embert szállító furgont és az azt kísérő autót ellenőrizték, és ennek során öt embercsempészt vettek őrizetbe az alsó-ausztriai hatóságok. 

A nyolc négyzetméteres rakodótérben 33 afganisztáni és iraki férfi és nő zsúfolódott össze. Köztük idős emberek és gyerekek is voltak, egy menekült pedig az utastérben kapott helyet. A tájékoztatás szerint Budapestről indulva megállás és ellátás nélkül utaztak a levegőtlen rakodótérben. A menekülteket a mentők látták el, mivel néhányukon a kiszáradás jelei mutatkoztak, volt, akinek a keringési rendszere omlott össze. 
 
Az embercsempészek román állampolgárságúak, és több hasonló eset elkövetésével gyanúsítják őket. 

Ekkora biznisz

A felső-stájerországi autópálya-rendőrség egy 38 éves magyar embercsempészt vett őrizetbe, aki négy szíriai férfit akart Németországba szállítani. A migránsok közül kettő korábban már benyújtotta menedékkérelmét Ausztriában. A tartományi rendőrség szerdán azt közölte, hogy a magyar embercsempészt a leobeni fogdába szállították.
 
Burgenland tartomány Neusiedl am See (Nezsider) járásában egy 34 éves embercsempészt fogtak el, aki harminc embert vitt át a magyar-osztrák határon. Egy 64 éves férfi értesítette a rendőrséget, ő szemtanúja volt annak, mikor sokan szálltak ki a furgonból. A menekülteket a nickelsdorfi (Miklóshalma) gyűjtőhelyre vitték – tudatta a tartományi rendőrség szerdán.
 
A tartományban a múlt hét végén fogtak el egy 37 éves férfit, aki harminc szíriai és afganisztáni menekültet szállított egy kisbuszban. A Kronen Zeitung osztrák napilap értesülése szerint a férfi altatócseppeket adott a hátul utazó kisgyerekeknek, hogy azok nyugodtan tűrjék a hosszú utat.

Tarifa

A Der Standard című osztrák napilap szerdai számának információ szerint az embercsempészek egy útra 43 és 150 euró (14 és 47 ezer forint) közötti összeget kapnak egy ember szállításért. A fuvar Magyarországról indul, a menekülteket Ausztriába szállítják, akár az osztrák-német határig is elviszik.
 
Az újság három esetről számolt be, egy 29 éves csecsen férfit 16 hónapos szabadságvesztésre ítéltek Ausztriában, ő hét szíriai állampolgárt szállított fejenként 150 euróért. Egy szerb munkanélküli férfi 600 euróért (csaknem 190 ezer forint) vitt hat ismeretlen állampolgárságú embert Magyarországról Bécsbe, egy 64 éves romániai nyugdíjas 300 euróért (mintegy 93 ezer forint) hét embert szállított Magyarországról az osztrák fővárosba. A szerb és a román férfit egy évre, ebből négy hónapos letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
 
Az osztrák kormány kedden megvitatta a menekültügy kezeléséről készült öt pontból álló javaslatot, amelynek része az embercsempészek elleni határozottabb fellépés is.
 
Az embercsempészet az osztrák törvények szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Azonban akár ötéves börtönbüntetést is kaphat érte valaki, amennyiben üzletszerű tevékenységként folytatta a csempészést, vagy embertelen körülmények között tartotta az érintetteket. Amennyiben az emberi élet veszélyeztetése is felmerül, akár tíz éves börtönbüntetés is kiszabható, bűnpártolásért pedig három évig terjedő büntetésre is lehet számítani.

Hirdetés