Mintegy ötven illegális bevándorlót hagytak megfulladni egy furgonban

Az osztrák A4-es autópályán hagyott gépjárműből vörös színű folyadék folyt az úttestre, így találtak rá a holttestekre. Egy román állampolgárnak is köze lehet az esethez.
Hirdetés

Román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán – közölte Lázár János miniszter csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. A valószínűleg illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi tájékoztatást.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a magyar kormány szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka.

A HVG által idézett Kronen Zeitung online kiadása szerint a jármű szerda óta állhatott a leállósávban, az autópálya melletti sövényt nyíró munkás szólt a hatóságoknak, hogy ott áll. A lap által közölt videofelvételen az látszik, hogy

a szlovák húscéget reklámozó járműből vörös színű folyadék folyt ki az úttestre.

A holttestek bomlása már megindult, amikor rátaláltak a kamionra, a halál oka egyelőre nem ismert.

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében – közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható –mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

Hirdetés

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte:

nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

„A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell” – mondta Hanzelka újságíróknak.

Fotó: AFP/Dieter Nagl

Hirdetés