Kolozsvár: feszt áll a feszti-bál!

Kicsit megdöbbentő, ha így felsorolva nézi az ember. De hát úgy habos az élet, ha verik.
Hirdetés

Ha a Kolozsvári Magyar Napok után három nappal valaki netán azt hinné, a csend és béke ideje köszönt be a Kincses Városba, hát nagyot téved. Az év hátralevő részében összesen 28 fesztivál, találkozó, turné, show, verseny és egyéb rendezvény özönli el Kolozsvárt. És ezek csak a nagyobbak. De tessék megnyugodni, többnyire nem olyan hangosak, hogy ránk szakadjon az ég vakolata. És ne feledjük: ezek a román sajtó ingerküszöbét megütő dolgok. Hol vannak még a Téli Magyar Napok, a Filmtettfeszt, meg a többi őszi, kora téli magyar rendezvény.

Na de nézzük a listát:

Szeptember

1. Mindjárt egy prömier jellegű esemény, bár nem az a kimondottan magyar embernek való megmozdulás: negyedike és hetedike között zajlik a fiatal európai, izraeli és közel-keleti ortodoxok találkozója. Nem tudjuk, hány fiatal ortodox van az öregedő Európában, de ha Oroszországot is hozzácsapjuk, akkor sok. Azért nem lesz ez olyan ájtatos dolog, mert fellép a Holograf, meg Ducu Bertzi, meg mások is. Talán pont a Főtéren!

2. Ötödike és hatodika közt kerül sor egy Jazz in the Park klónfesztiválra. Hogyaszongya: Park Fest. Lesznek koncertek, mindenféle hipszter cuccok, zsonglőrök, mágia, hejehuja, ja, és mindent verő nóvumként függőágyak. Persze csak ha szép idő lesz. Ha nem lesz, akkor nem lesz.

3. Hetedike és tizenegyedike közt itt lesz a középiskolások nemzeti színházfesztiválja. Sok hamvas mosolyú fiatal tehetség fogja tudásával elkápráztatni a nem középiskolás fokú nagyközönséget. 

4. Tizenegyedike és tizenharmadika között ismét Septemberfest a Sportcsarnok előtt: sör és miccs és dínomdánom. De ott csak a Szamos tud kiönteni, ha zaj van.

5. Tizenkettedikén rajtol és zárul Románia egyik „legöregebb” elektronikus zenei fesztiválja, a Delahoya. Idén a Boiler Events is beszállt a szervezésbe (tudjuk, Electric Castle), és ha az esőt nem szervezik be, ugyancsak hangos lesz az örökbecsű tucc-tucc muzsikától az erdő. (Hogy az állatvédők ilyenkor miért nem cirkuszolnak? Ja, valószínűleg mind belőve dülöngélnek a didzsépult előtt.)

6. Huszonnegyedikén Eros Ramazotti koncert az új Sportcsarnokban. Erről nincs mit mondani: aki bírja a fejét, elmegy. Aki nem, nem. Jegyek már egy ideje kaphatók.

7. Huszonnegyedike és huszonhetedike közt jön a Bookfest. A szervezők szerint ez a legjelentősebb hazai könyvszalon. De igazából nem ez, hanem a bukaresti, ez csak egy leágazása amannak. Mindenesetre nemzetközi, meg nagy felhajtás, sznobéria van. De jó látni, hogy az olvasás is gerjeszti a cirkuszt, nem csak a főtéri koncertek.

8. Huszonhatodika és huszonhetedike között 18plus Fesztivál a Fellegváron. Na, hát nem pornó, de a tájékoztatás szerint mindenképp provokatív projektek lepik el a dombot, a világ minden tájáról. Vizuális mvészeti akciók, kiállítások, koncertek. Ja, itt lesz a híres Gotan Project nevű elektrotangó banda egyik alapítója, Philippe Cohen Solal, és didzsézik egyet. Micsáljon ő is.

Október

1. Elseje és tizennyolcadika közt zajlik a TiMAF, vagyis a Transilvania Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál. Minden egy helyen: összművészet. Hogy mennyire sikerül jól, kiderül. A korábbi években kicsit vérszegények voltak ezek a timafok.

2. Másodika és negyedike közt jön a Német Gazdaság Fesztiválja. De nem az üzletemberek fognak zenélni, és a zenészek üzletelni. Mint a németeknél általában, mindenki tudja, hol a helye és mi a dolga.

3. Ötödikén Pink Martini koncert az új Sportcsarnokban. Ehhez megint nincs mit hozzáfűzni. Az eklektikus hangmixeket kedvelőknek csemege. Táncos lábak előnyben.

4. Negyedike és hatodika között ismét irodalmárok nőnek ki az aszfaltból, a Nemzeti Irodalmi Fesztivál idején. Ők nem hangosak. Csak ha isznak.

5. Hatodika és tizenegyedike közt egy titokzatos rendezvényre kerül sor a kolozsvári Nemzeti Színházban. A címe Nemzetközi találkozások, idei témája pedig A mi Európánk. Kik azok a mi? Egyelőre nem tudjuk. Kiderül a helyszínen.

6. És még mondja valaki, hogy nem cikk a könyves esemény! Hatodika és tizenegyedike közt ez már a harmadik betűfaló akció lesz: a Transilvania Nemzetközi Könyvfesztiválról van szó. Sajnos nem a városi buszjáratokon szervezik, hanem a Főtéren.

7. Nyolcadika és tizenegyedike közt berúgja motorjait az AUDIA 2015 digitális diaporáma-fesztivál. Hogy mi az a diaporáma? Olyan diaképes bemutató, amelynek során egyszerre több diavetítővel több diaképet vetítenek ki úgy, hogy a képek egymásmellettisége, egymásutánisága, elsötétedése, kivilágosodása, egyiknek a másikkal való együttes megjelenése, egyiknek a másikra való vetítése előre megtervezett program szerint történik. Szóval látványos, na. És zene is lesz, meg szöveg is, meg verseny is.

Hirdetés

8. Kilencedike és tizedike megint a tucc-tucc jegyében zajlik: jön a Mioritmic harmadik kiadása. A tavaly 20 hangcsináló vett részt a hepajon, és kábé 10 000 ember dobálta a rongylábfigurát. Idén több mint 30 didzsét meg egyebet ígérnek a szervezők. Minden trendben tehát!

9. Tizenegyedike és tizenharmadika között jön a Rock Fall Cluj Fesztivál az új Sportcsarnokba. Vagyis olyan muzsikások, akik ilyen avíttabb hangszereken játszanak, mint a gitár, a zongora meg a dob. Lesz egy csomó mioritikus előzenekar, aztán jön a legendás Joe Satriani. Aki szereti a virtuóz gitárjátékot, okvetlenül menjen el.

10. Másodika és huszonharmadika közt hosszan elnyúlva hömpölyög a 49. Kolozsvári Zenei Ősz. Vagy, legkedvelőknek: Románia legnagyobb múltú klasszikus zenei fesztiválja (1965 óta szól). Az idei központi figurák: Bartók Béla és George Enescu.

11. Kicsit talán furcsa, hogy hó nélkül, de mégis: tizenhetedikén és tizennyolcadikán szervezik meg a második Kolozsvári Kutyaszánhúzó Kupát. Tavaly a Sétatéren zajlott a csahos verseny, több tucatnyi szánhúzó ebbel és emberrel.

12. Tizenhetedikén startol a hetedik Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál, és huszonötödikéig tart. Sose igazán értettük eme jeles rendezvény mélyértelmét, azon túl, hogy vígjátékokat lehet nézni a mozikban. De mindenesetre működik, tehát van rá igeny. Vagy azért működik, hogy legyen.

13. Tavaly október második hetében került sor a Puck Nemzetközi Bábszínházfesztiválra. Életre keltek a bábok, marionettek, minden egyéb, mi okkal mozog a színpadon. Idén sajnos bizonytalan a bábok feltámadása, ugyanis a fesztivál költségvetése állítólag még nincs benne a színházi üvegzsebben. Szóval, kicsik, nagyok, lehet szurkolni.

14. Huszonnegyedikén kerül sor a Bükki Tájfutásra. Szaladhat az erdőben boldog-boldogtalan, nem is egy, de két távon. Az egyik 9, a másik meg 22 kilométeres. Jujj!

November

1. Hatodikán és hetedikén a húrokba csapnak a blues szakemberei, a Cluj Blues Festen. A négypernégyes metrumokat kedvelők ne hagyják ki, ha tehetik.

2. Hetedike és tizennegyedike között jön a nyolcadik Temps D’Images fesztivál, amelynek fő témája ezúttal a közösség lesz. A lehető legkülönfélébb megközelítésekben kerül terítékre az értelmezési paletta, természetesen francia eleganciával fűszerezve.

3. Huszadikán este fél kilenckor elsül az Éjszakai Tájfutás startpisztolya, a fénybe boruló Sétatéren. Akinek nem elég, hogy egész nap futkorászik, az itt megteheti este is. Jöhet, profi, amatőr, kicsi, nagy. Itt is két táv lesz: egy 4, meg egy 9 kilométeres.

4. Huszonötödike és huszonnyolcadika között ismét kialszanak a fények a kolozsvári vetítőtermekben. Indul a kilencedik FFeST (nemzetközi diákfilm-fesztivál), a BBTE, a Sapientia és a Képzőművészeti Egyetem szervezésében. Fiatalok, szépek és nyugtalanok az alkotók. Remélhetőleg a filmek is.

December

1. Negyedikén startol a 25. Mozart Fesztivál. Az idei, jubileumi rendezvény díszmeghívottja a Nagy Levin. De nem a Rejtő-féle, hanem Robert Levin amerikai zongorista. A Kolozsvári Állami Magyar Opera előadásában megtekinthető lesz a Figaro házassága. És lesz ott mindenféle egyéb klasszikus zenei nyalánkság is. Megkockáztatjuk, hogy finomabbak is, mint a Mozart-golyók.

2. Tizennyolcadikán jön a Kings on Ice show az új Sportcsarnokba. Jégvarázs lesz a javából, hiszen maga Jevgenyij Pljuscsenko, a korcsolyázás koronázatlan királya szántja fel a sportcsarnok jegét, természetesen tucatnyi más akrobata kíséretében. Ja, Csűry Lajos, alias Edvin Marton is ott lesz, de feltehetően nem korcsolyázni fog, hanem hegedülni.

3. Huszonnegyedikén karácsonyra, harmincadikán szilveszterre számíthatunk. Muszáj besorolni őket is a fesztnaptárba, ugyanis, más módon bár, de elég nagy cirkusszal jár mindkettő. 

No, hát ezek lesznek. Ha valamelyik hepaj elmarad, tessék nyugodtan reklamálni. Úgysem tehetünk róla.

Hirdetés