920 ezer euróért adták el a hírhedt váradi Ady-központot

A 13 éve tartó nagyváradi ingatlanbotrány végkifejlete legalább annyira érdekes, mint a meg nem valósult beruházás története.
Hirdetés

A váradi önkormányzat 920 ezer euróért adta el a magyar állami pénzből épült, hírhedt Ady-központot, és ezzel pont került a rendszerváltás utáni legnagyobb helyi ingatlanbotrány végére. Az ingatlan-komplexum kikiáltási ára 910 ezer euró volt. A nyílt árverésen mindössze két, azonos érdekeltségű cég jelentkezett: a Romexa és a Lotus Center. A nyílt árverést ez utóbbi nyerte, amely 920 euróért kaphatta meg a városi strand szomszédságában található, egy konferencia-központból és egy félig elkészült hotelből álló ingatlan-együttest, illetve a hozzá tartozó 10 ezer négyzetméternyi telket.

A nyertes cégnek egyébként vállalnia kell, hogy három éven belül befejezi a beruházást, ellenkező esetben napi 500 lejjel büntethető. Hét napos fellebbezési időszak következik, majd az önkormányzat aláírja az adásvételi szerződést. A végkifejlet érdekessége, hogy

a Lotus Center alapítója az a tavaly májusban elhunyt Mudura Sándor, aki az ingatlanbotrányban is érintett volt,

hiszen – az azóta más korrupciós ügyek miatt nyomozás alatt álló Kiss Sándorral, és más RMDSZ-vezetőkkel közösen – ő alapította a Mecénás Alapítványt, amely 2002-ben lenyúlta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület projektjét.

A nagyváradi önkormányzat idén júliusban szavazta meg azt a javaslatot, hogy eladja a magyar állam támogatásával épült, majd egy ingatlancsere révén a város tulajdonába került Ady-központot.

Az eredeti tervek szerint a beruházás Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten készült volna el,

Hirdetés

ahol egy Ady-zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hoztak volna létre. A Tőkés László által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület a magyarországi Széchenyi Terv keretében 320 millió forintos támogatást nyert a tervek megvalósításához, de a magyar kormányváltás következtében a pénz a Bihar megyei RMDSZ vezetői által 2002 augusztusában sebtében bejegyzett Mecénás Alapítványhoz került, amely nem Érmindszenten, hanem Nagyváradon látott neki az építkezésnek.

Az el nem készült beruházáshoz ezen kívül is számos botrány fűződik, 2012-ben például kiderült, hogy tulajdonosa hosszú évekig nem fizetett adót, míg a konferencia-központban időnként gazdasági tevékenységet is folytatott.

Hirdetés