Merkel morog a menekültügy európai kezelése miatt

Nem korrekt, hogy csak néhány tagállam viseli a terheket, és nem szabad egyetlen menedékkérőt sem hitegetni, hogy mindenképpen maradhat.
Hirdetés

A menekültválság miatt kialakult helyzet „nem méltó Európához”, és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül – jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon.

„Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk” 

– idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében.
 
A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így 

„nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak”. 

Hozzátette, hogy mindenki teljes erővel dolgozik a menedékkérők számának „drámai emelkedése” miatt sokasodó feladatok megoldásán. A menedékkérőket télen is lakható szállásokon kell elhelyezni, mire hidegre fordul az idő, ezért nem lehet tovább „normál üzemmódban” dolgozni, és „néhány rendelkezést hatályon kívül kell helyezni” – mondta Angela Merkel. 

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet, 

ami a tavalyinak a négyszerese. A legtöbb befogadó állomás túlzsúfolt és sok embert már csak sátrakban, lakókonténerekben tudnak elhelyezni. A menekültügyi rendszer túlterheltsége miatt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) is alkalmaz rendkívüli megoldásokat, például a szíriai menedékkérők esetében 

eltekint a dublini rendelet előírásainak alkalmazásától, 

vagyis nem vizsgálják meg, hogy a kérelmező mely uniós tagállamban lépett az EU területére. A dublini rendszer szerint a menedékjogi eljárást abban a tagországban kell lefolytatni, amelyben a menedékkérő belépett az EU-ba, de más tagállam is átveheti az eljárást. Németország ezentúl így jár el valamennyi szíriai menedékkérő esetében.
 
A súlyos polgárháborúból érkező szíriaiak körében csaknem 100 százalékos az elfogadott kérelmek aránya, és a BAMF eddig sem igen élt azzal a lehetőséggel, hogy a kérelmezőt visszaküldje abba a tagországba, ahol elérte az EU-t. 
 

Hirdetés