Kolozsvár: az udvarban temette el a feleségét

Bizony. Csak úgy. Igaz, egy ortodox papról van szó.
Hirdetés

A helyszín: Európa Ifjúsági Fővárosa. Kolozsvár. Az évszám: 2015. Nem, nem 1415. 

A Grigorescu negyedi Szentlélek Eljövetele (Pogorârea Sfântului Duh) templom papját súlyos veszteség érte: elhunyt a felesége. Részvét, együttérzés, oké. Igen ám, de az atya kapta magát, és a templomudvarban temettette el a hitves földi maradványait. Mi több, a szertartáson Kolozsvár metropolitája, Andrei Andreicuț is részt vett, gond nélkül.

A helyzet viszont az, hogy az ilyenfajta temetkezési szokások elég rég kivesztek, és mostanában szigorúan tilos csak úgy eltemetni valakit, ahova csak kedvünk szottyan. Továbbá, a frissen ásott sír a Kémiai Kutatóintézet közvetlen szomszédságába került, és hát a környező lakóházak, tömbházak is, mondhatni, a sír bizalmas közelségét „élvezi”. És az sem elhanyagolható körülmény, hogy a föld alatt jönnek-mennek, például a vízvezetékek.

A felháborodott lakók természetesen jelezték sérelmüket. Az egyik lakos epésen megjegyezte: mi lenne, ha ő is a tömbház mögé temetné szeretteit. A hírről értesülő Andrei Őszentsége megértően bólogatott, viszont jelezte, hogy hát a hagyomány, az hagyomány.

Hogy Kolozsvár illetékes hivatalai mit szólnak a szokatlan, és teljes mértékben törvénytelen aktushoz, egyelőre nem tudni.

Hirdetés

Hajrá, Kolozsvár! Vissza a jövőbe!

 

Fotónk természetesen illusztráció

Hirdetés