Szatmár: szemétgyűjtő-versennyel kompenzálnák az új szemétadót

Az állam tonnánként nyolcvan lejes adót vet ki a háztartási hulladékra. A cél: szelektív gyűjtésre serkenteni az embereket.
Hirdetés

Jövőre nyolcvan lejjel adóztat meg a kormány minden egyes tonna, a szeméttárolóba leadott szemetet. Ennek hatására a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség versenyt hirdetett a hulladékgazdálkodó cégek között azt remélve, hogy ezzel csökkenteni lehet a leadott szemetet.

Szatmár megyében 33 olyan cég van, amely hulladékgazdálkodással foglalkozik A verseny lényege, hogy a megyét területileg felosztották a cégek között. A saját területeiken a cégeknek minél több szerződést kell kötniük közintézményekkel, cégekkel, magánszemélyekkel. Mindemellett kampányt kell folytatniuk arról, hogy meggyőzzék a lakosságot, miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot.

A verseny végeredményét 2016. szeptember 23-án hirdetik ki. Az a cég nyert, amely a lakosság számához viszonyítva a legtöbb szelektív hulladékot gyűjtötte össze és amely a legkreatívabb kampány folytatta le. Abban a községben, ahol a legtöbb hulladékot gyűjtötte, ott kialakíthatja a törvény által már évek óta megkövetelt, ám sehol meg nem épített piknikövezetet.
 

Hirdetés